Пъпки и възпаления: носенето на маски в жегата съсипва кожата ни

Носенето на медицинска маска се превърна в ежедневие. Дали сте в магазина, на среща, или в асансьора, тя вече е неизменен детайл от нашето лице. Горещото или продължително време, през което сме принудени да я носим обаче, е повод за появата на някои неприятни проблеми, свързани с кожата – акне, пъпки и последвалото от това запушване на порите в областта на лицето.

Явлението не е изненадващо за дерматолозите по света, които лесно дават обяснение на проблемите и съветват как да ги преодолеем.



„Напълно нормално е кожата да страда, когато маската се носи редовно ", споделя дерматологът Ейми Касуф.

Топлият въздух, който се задържа под нея, докато дишаме, говорим, увеличава температурата в областта около носа и устата, което е идеална предпоставка за размножаване на бактерии, нарушаващи баланса на кожата, пояснява тя.

По думите на експерта проблемът става още по-сериозен п ри хората с мазен тип кожа. Последствията за кожата обаче могат да бъдат още по-пагубни, когато топлият въздух под маската влезе в контакт с грима, предупреждава Касуф. Затова и нейната препоръка е, при възможност, да не се носи никакъв тежък грим от типа на фон дьо тен, тежки червила или ружове. Една лека очна линия или сенки в нежен цвят за очи ще ви свърши чудесна работа, препоръчва Ейми.

"И все пак, ако изобщо е възможно, опитайте се да не носите грим“, казва тя.

За да запазите кожата си свежа и мека, предпазвайки я от предизвикателствата на маската, съветът на дерматолога е лицето сутрин и вечер да се хидратира добре.

Четете още: Емилия адски неузнаваема без грим - няма да я познаете! (Видео)