За да бъде кожата ви здрава и чиста, подходящ ще е хранителен режим с много плодове и зеленчуци, меню с високо съдържание на фибри, понижено съдържание на мазнини и минимална консумация на захар и сол.

Тази диета ще даде на организма ви всичките витамини и минерали, от които се нуждае. Друг начин да разберете от какво има нужда тялото ви е да следите внимателно сигналите, които подават органите и системите.

Проблеми с очите: чести възпаления, зачервяване, усещане за парене в очите, ечемик или сухост или лющене на кожата – вероятно изпитвате недостиг на витамини А и В2 (рибофлавин). Включете в менюто си риба, черен дроб, яйчени жълтъци, краве масло, зелени и жълти зеленчуци, мляко, сирене и мая.



Пърхот – вероятно изпитвате недостиг на витамини В12, В6, F и селен. Витамин В12 се съдържа в черния дроб, телешкото и свинското, както и в млякото и млечните продукти. Витамин F има в растителните масла, фъстъците, орехите, слънчогледовите семки. Селен се съдържа в триците, броколито, лука, доматите, кълновете и рибата тон, а витамин В6 – в рибата, бъбреците, свинското, черния дроб, яйцата и зеленчуците.

Сухата коса без блясък, както и ранното побеляване, показват дефицит на витамини от групата В, витамин F и йод. Йод се съдържа в морските дарове, можете да ядете и йодирана сол.

Косопадът също показва недостиг на витамини от групата В, както и на витамини С и Н, инозит и фолиева киселина. Високо съдържание на фолиева киселина имат пресните зелени зеленчуци, плодовете, сухата мая и черният дроб.

Витамин Н (биотин) съдържа сяра, която доставя до косата, ноктите и кожата. Затова биотинът може да се нарече витамин на красотата. Той се съдържа в ядките, телешкия дроб, телешките бъбреци, кафявия ориз и бирената мая.

По-слабо известният инозит можете да си набавите от черен дроб, пълнозърнести храни, цитрусови плодове, бирена мая и черната меласа.

Пъпките и червените петна по лицето показват недостиг на витамини от групата В и витамин А, а дерматити – дефицит на витамини В2, В3, В6 и Н.

Витамин F е особено важен за състоянието на кожата. При дефицит на това вещество кожата започва да се лющи и става много суха и грапава – първо на стъпалата, а после и по цялото тяло.

Витамин F съдържат натуралните растителни масла (студено пресовани), докато повечето хора консумират рафинирани масла. Затова най-достъпният източник на витамин F са слънчогледовите семки, както и лененото и сусамено семе. Ако смелите ленено семе или сусам в кафемелачка, полученото брашно може да се ползва като подправка за салати и супи (по 1-2 супени лъжици).