Препускайки през десетките тенденции в косите за тази година, все на едно и също място се спираме – вечно мечтаната дълга, блестяща и гъста коса.

От опит знаем, че подбирането на подходящ шампоан, употребата на балсам и маски, както и редовното подстригване на връхчетата не са достатъчни, за да поддържаме красива дълга коса.

Може би и вие се досещате, че са нужни малко повече усилия и грижи от гореспоменатите.



Всъщност, нищо от това, което предстои да прочетете, не е загадка в „отглеждането” на здрава коса.

Държим единствено да припомним за важността от зареждането на организма с полезни вещества и изграждането на здравословен маниер на хранене.


Вярвате или не, в повечето случаи именно те носят отговорността за състоянието на косите ни.

За да израсне косата ви красива, здрава и най-важното – бързо, тя се нуждае от много подхранващи вещества.



Нужни са й калций, йод, хром, калий, сяра, манган и много други ценни съставки, които гарантират пълноценния й растеж и добрия й външен вид.

Известно е, че това, което ядем, се отразява първо на външния вид на нашите кожа, коса, нокти и зъби. Достатъчното количество витамини, въглехидрати, мазнини и белтъчини ще подкрепи косата в нейния бърз и здравословен растеж.

Ако се съмнявате, че се храните здравословно, тогава е добре да приемате допълнително витамини, за които се знае, че заздравяват косъма. Такива витамини се продават в аптеката без рецепта, но някои от тях могат да бъдат назначени и от трихолог (специалист, който се занимава с косата).

Препоръчително е редовно да правите фрикции на кожата на скалпа – няколко пъти седмично поне. Това стимулира кръвообращението, което означава, че с прилива на кръв в косата тя получава повече кислород и повече хранителни вещества.



В случаите, когато констатирате, че косата ви не иска да расте, без оглед на старанията, които полагате за това, трябва да се обърнете към лекар и да си направите изследвания на кръвта и на хормоните. Възможно е проблеми с някой орган или система в организма ви (например нарушения в хормоналната система) да са причината, поради които косата ви расте много бавно.

Ако косата ви пораства с по 1–2 см всеки месец, значи тя расте нормално и просто трябва да се въоръжите с търпение да я почакате още малко.