Обичаме летните месеци, но няма как да не признаем, че те не са най-доброто време от годината за косата.

Жаркото слънце и морската вода, вървящи ръка за ръка с топлите дни от годината, изтощават женската грива. Но бъдете спокойни, има решение на проблема и то не е свързано в инвестиция в скъпа козметика.

Истината е, че за да възвърнете блясъка и жизнеността на косата си през лятото, е достатъчно да заложите на няколко изпитани рецепти за домашни билкови отвари за коса.

За да бъдат резултатите от използването им наистина забележителни, е важно не просто да поливайте косата си с отварата, ами хубаво да я втрийте в кичурите си. Обърнете специално внимание на краищата, които през летните месеци за най-сухи и изтощени.

След нанасяне на билковата отвара я оставете да подейства поне 15 минути. Увийте кърпа около главата си. Топлината ще засили действието на природния еликсир.

Важно е и да нанасяте природната смес винаги върху мокра коса. Може само да я навлажните, ако пък е много мръсна, я измийте с шампоан и тогава втрийте в нея билковия балсам.

Отвара от лайка

2 с.л. лайков цвят, 0,5 л вода

Залейте лайката с вряща вода и я оставете да кисне поне 10 минути. Прецедете течността и я оставете да се охлади. Никога не я използвайте гореща. Спокойно може да я приготвите сутрин и да я използвате чак вечерта.

Рецептата е подходяща за руса коса.



Отвара от черен чай

2 чаши черен чай

Пригответе чая както обикновено, но го оставете да кисне поне 15 минути. След това натрийте косата си с хладката отвара. Рецептата придава на тъмната коса особено красив блясък и подсилва цвета ѝ.



Отвара от брезови листа

2 с.л. брезови листа, 0,5 л вода

Билката отново трябва да се остави да се накисне, така че да се засили благоприятното действие на отварата.

Тази рецепта е истински извор на здраве за косата и кожата на главата. Тя предотвратява оплешивяване, когато то не е наследствено или обосновано от медицинско заболяване. Освен това е лек срещу пърхот и заздравява косъма.

Но трябва да внимавате, ако косата ви е много светла. Ако сте русолява, по-добре се откажете от отварата, защото тя може да придаде зелен оттенък на гривата ви. Ако се колебаете дали косата ви е допустимо светла за брезовите листа, изпробвайте действието им върху един кичур.