Тъмни кръгове и торбички под очите: 10 начина да ги избегнете

Кръговете и торбичките под очите са често срещан проблем. В повечето случаи за това са виновни неправилният начин на живот и липсата на сън. Козметиката или процедурите могат само да маскират или временно да се справят с признаците на умора около очите.

Ако искате напълно да премахнете този проблем, си струва да преразгледате ежедневните си навици. Факт е, че кръговете и торбичките под очите са резултат от задържане на течности. Това може да се случи както поради хормонални промени, така и поради лоши навици. Освен това кожата около очите може да изглежда зле поради недостатъчна грижа, тъй като често не й се обръща необходимото внимание.

Разбира се, този проблем не е сериозен и не застрашава здравето. Мнозина обаче постоянно търсят нови начини да се справят с него. В крайна сметка кръговете и торбичките под очите не само придават уморен вид, но и добавят възраст. За щастие има прости и ефективни съвети, които определено ще ви помогнат. Но нека преди това да видим...

Защо се появяват кръгове и торбички под очите?

Преди да преминем към решаването на този проблем, нека анализираме причините за него. Тъй като някои от тези фактори са свързани с лошите навици на живот, струва си да разберете какви промени ще трябва да направите в навиците си. В противен случай, каквото и да правите, проблемът ще продължи да се връща.

И така, ето основните фактори: Излишък от меланин или дълго излагане на слънце без защита (хиперпигментация). Внезапни хормонални промени. Прием на лекарства като кортизон или вазодилататори. Липса на сън. Навикът да търкате очите си твърде силно. Задържане на течности. Проблеми с щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм. Дефицит на хранителни вещества. Преждевременно стареене.

Тъй като този проблем засяга много жени (и мъже също) индустрията за красота постоянно предлага нови продукти за борба с него. На първо място, това са овлажняващи кремове за деликатната кожа около очите. Но има и по-сериозни професионални процедури, като лазерни или IPL машини.

Въпреки това, домашните „лекарства” също могат да ви помогнат. Всъщност те са чудесно допълнение към всякакви козметични процедури. Не забравяйте да се опитате да ги включите в рутинната си за грижа за кожата си. Това е просто и не изисква почти никакви разходи. А ето и десетте начина за справяне с този проблем:

1. Наспивайте се добре

Няма спор, това е най-баналният съвет. Ако обаче всички го следваха, тогава проблемите щяха да са много по-малко. Добрият сън е в основата на красивата кожа. Ако искате да се отървете от кръговете под очите, трябва да сте по-внимателни към нощната почивка.

Съвет: опитайте се да спите по 7-8 часа на ден и това трябва да е непрекъснат сън. Ако имате проблеми с това, опитайте да пиете релаксиращ билков чай преди лягане.

2. Винаги премахвайте грима

Ако искате да запазите кожата си млада за дълго време то колкото и да сте уморени, никога не си лягайте с грим. В края на краищата, остатъците от козметика, както и замърсяването, натрупано през деня, могат да причинят не само торбички и кръгове под очите, но и акне.

Съвет: Натопете памучен тампон в масло от сладък бадем и избършете лицето си. Това ще ви помогне лесно да премахнете дори упорития грим. Ако маслото ви се струва твърде мазно, можете да използвате специални козметични продукти – мляко или препарати за отстраняване на грим.

3. Ограничете приема на сол

Както знаете, солта насърчава задържането на течности. Ето защо, ако диетата ви е с високо съдържание на солени храни, вероятно това води до появата на кръгове и торбички под очите.

Съвет: опитайте да замените солта с подправки, когато готвите нещо. Можете да използвате риган, мащерка, дафинов лист или куркума. Също така не забравяйте да проверявате данните на етикетите на продуктите. В крайна сметка понякога те съдържат огромно количество сол.

4. Яжте зелени зеленчуци

Зеленчуците, особено зелените, са много полезни за красотата и здравето на кожата. Те подобряват снабдяването на клетките с кислород, което помага в борбата с възпалението и задържането на течности. Освен това антиоксидантите, съдържащи се в зеленчуците, могат да се борят с преждевременното стареене на кожата.
Съвет: Можете да включите зеленчуци в диетата си под формата на салати и зелени смутита. Също така трябва да се помни, че зеленчуците са най-полезни сурови.

5. Пийте повече вода

Дехидратацията засяга преди всичко състоянието на кожата: тя става по-суха и губи еластичност. Поради това могат да се появят кръгове и торбички под очите, както и „пачи крак“ – бръчки в ъглите на очите.

Съвет: Експертите препоръчват да се пият 7-8 чаши вода на ден. Ако не обичате обикновена вода, пийте билкови чайове, както и натурални сокове.

6. Яжте цитрусови плодове

Тези ярки и ароматни плодове, богати на витамин С, стимулират производството на колаген. Това вещество не само предотвратява появата на ранни бръчки, но и поддържа еластичността на нежната кожа около очите.

Съвет: Яжте повече портокали, грейпфрути, лимони и други цитрусови плодове. Можете също да пиете сок или да добавяте цитрусови плодове към смутита.

7. Не забравяйте за слънцезащитния крем

Излагането на слънце е основната причина за хиперпигментация на кожата около очите. Освен това продължителното излагане на слънце се отразява негативно на състоянието на кожата като цяло: тя губи своята еластичност и могат да се появят бръчки.

Съвет: Не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем, преди да излезете от вкъщи. Можете да допълните защитата със слънчеви очила.

8. Лек масаж

Масажът с върха на пръстите стимулира лимфния дренаж, като помага за борба с отока. Можете да го допълните, като нанесете овлажняващо масло или крем.

Съвет: Нанесете няколко капки бадемово или кокосово масло около клепачите и нежно разтрийте с кръгови движения. Правете този масаж всяка вечер преди лягане.

9. Компрес от краставица

Това е най-известният лек за кръгове под очите. Благодарение на своите противовъзпалителни и освежаващи свойства, краставицата бързо премахва следите от умора. Освен това успокоява кожата и облекчава евентуално дразнене.

Съвет: нарежете краставицата на филийки и ги поставете във фризера. След това, когато се охладят добре, ги сложете върху очите си за около 5 минути.

10. Физическа активност

Разбира се, никакви упражнения няма да помогнат за премахване на кръговете и торбичките под очите. Независимо от това обаче, всяка физическа активност насърчава кръвообращението и следователно помага за намаляване на възпалението. По време на спорт кръвта се втурва към повърхността на кожата, следователно в клетките й влиза повече кислород. Така изглеждате здрави и отпочинали.

Съвет: Упражнявайте се поне по 20 минути на ден. Ако не можете да намерите време да отидете на фитнес, не се притеснявайте. Има много комплекси от упражнения, които можете да правите у дома. Освен това можете да танцувате или да карате колело. Забелязали ли сте, че кръговете и торбичките под очите ви карат да изглеждате уморени и състарени?

Опитайте се да следвате нашите прости съвети и ще видите разликата. Разбира се, несъвършенствата няма да изчезнат за една нощ, но постепенно следите им ще стават все по-малко забележими.