Автор
Woman.bg

Учени с революционно откритие защо стареем

Вярвате или не, след дългогодишни опити да открият причината за стареенето, най-после учените успяха да разгадаят сложния ребус.

Екипът от Института по молекулярна биология в Германия стигна до отговора на въпроса защо стареем и умираме, съобщи руският сайт Лента.

Разковничето се крие в определен вид гени, които играят основна роля за поддържането на нормалните функции на клетки. Същите обаче в напреднала възраст са виновници и за увреждането и смъртта им. Този двойнствен процес учените нарекоха антагонистична плейтропия.

Под този термин се разбира резултатът, продиктуван вследствие на множествени действия на ген, който изпълнява едновременно няколко функции.


С други думи казано - плодовитостта на дадено живо същество от една страна, както и за неговото стареене от друга, се дължи на един и същи ген.

До откритието учените стигнаха след експерименти с нематоди Caenorhabditis elegans. Според резултатите стареенето се дължи на ДНК, която е отговорна за процеса автофагия, необходим за нормалното развитие на ембриона, както и за поддържането на други важни функции на организма. При червеите обаче този механизъм започва да функционира неправилно. Установено бе, че дезактивирането на съответните гени в невронните мрежи у C. elegans допринася за удължаването на живота им с 50 на сто и подобрява физическото им състояние.

С това откритие учените вярват, че революционното откритие ще им помогне по пътя към намирането на подохдящи терапии срещу болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и на Хънтигтън.

Четете още: Откриха еликсира на младостта