Зачервени очи

Те най-често се дължат на сухота в очите. Причините за нея могат да бъдат много и разнообразни – замърсяването на въздуха, цигареният дим, дългата работа пред компютъра, носенето на контактни лещи и някои медикаменти.

Когато се намираме в такива условия е най-добре да предотвратим появата на сухота, а не да се опитваме да я облекчим в последствие.



В движение или на работа можем да използваме изкуствените сълзи, които се предлагат във всяка аптека без рецепта. Само едно накапване от тях овлажняват окото в продължение на няколко часа, намалява дразненето.

Подпухнали очи


Торбичките под очите и подпухналите клепачи имат нужда от замразена във формичка за лед отвара от лайка или невен.

Масажът с леденото кубче подобрява микроциркулацията и така намалява оттока, а билките успокояват възпалението на окото. Същото действие имат и компресите с изстудена в хладилника лайкова вода.



Бръчици

Когато сме изморени, фините линии около очите ни стават по-видими и дълбоки. Можем да ги загладим със семена от копър, които подобряват еластичността и освежават нежната кожа на клепачите.

Маската се приготвя като се счука в хаванче 2 с.л. от подправката и се разпредели равномерно върху две парчета марля. Оформят се пакетчета, които се попарват за минута в гореща вода (може и мляко) и след това се налагат на очите за 10-15 мин.