Модните течения в грима за сезона пролет 2012 продължават да ни изненадват приятно. Нека видим какви изненади ще поднесат от гледна точка на червилото.

Един любопитен факт – гримьорите, работили на модните дефилета за сезона пролет-лято 2012 сякаш се бяха наговорили да ползват класическото червило за есента и зимата – червеното.

Така че червеното червило остава с нас и през топлите месеци!

Модна къща Anna Sui заложи на младежките „бонбонени“ оттенъци, Jason Wu – на поп-арта, Erdem и Rick Owens – на ретро-палитрата. Dior предпочете елегантната класика, металикът при Yves Saint Laurent, Temperley London създаде прелъстителен отблясък на влажни устни, а Nicole Farhi пък наблегна на благородната матовост. За цветовата гама актуални са „чистото“ червено, червено-оранжевото, розово-червеното и шоколадово-червеното.

Anna Sui

Jason Wu

Rick Owens

Списъкът на звездите, показали през 2012 съблазнителни червени устни, е доста дълъг. В него фигурират и най-сексапилната многодетна майка Анджелина Джоли, и „момичето с драконовата татуировка“ Руни Мара, и музикалните открития на миналата година – певиците Лана Дел Рей и Адел, както и щастливо омъжената Кейт Мос и дори невръстната кокетка Съри Круз, чиято поява пред публика с червило направи истински медиен бум.

Как да не останете по-назад от звездите и да намерите идеалния за вас нюанс на червеното червило?

Как да изберете вашия нюанс

Известната гримьорка Рейбъл Уайд ви съветва при избора на червено червило да взимате предвид възрастта си, оттенъка на кожата си и цвета на косата си.

Момичетата на около 20 години като Камила Бел ще изглеждат добре с младежки „бонбонени“ цветове на устните, особено с розово-червено и палави блестящи частици. Преуспелите жени на възраст над 30 години като Кейт Мос могат да наблегнат на класическото червено или на „огнените“ му оттенъци с меко сияние. Дамите на възраст над 40, очарователни като Сандра Бълок, ще блеснат с червено-оранжеви червила. А кралиците на елегантна възраст над 50, разкошни като Мадона, ще се чувстват неотразими с червило в наситени винени оттенъци.

Камила Бел

Що се отнася до цвета на косата, то брюнетките (например Деми Мур) могат да си позволят по-наситени и ефектни оттенъци на червеното, а блондинките (например Скарлет Йохансон) е по-добре да се спрат на меките коралови нюанси.

Светлокестенявите и червенокосите дами като Кейт Бекинсейл и Джулиан Мур ще изглеждат добре с червило в топлите оттенъци на червеното с оттенък на кафяво или жълто.

Скарлет Йохансон

Най-важният критерий при избора обаче е естественият цвят на лицето. Ако сте със светла кожа като Кейт Босуорт (цветотип „лято“), ще ви отиват коралови, розови и оранжево-червени оттенъци, както и класическо червено в стил „Мерилин Монро“.

На хубавиците с по-мургава кожа като Ким Кардашиян (цветотип „зима“) добре ще стои пурпур, кървавочервено, малиново, ярко вишнево, фуксия и червено с нотки на синьо и виолетово без активен блясък.

Кейт Босуорт

За топъл цвят кожа с меден или златист нюанс подходящи оттенъци са кораловият, морковеният, кестенявият, керемиденият и кафяво-червеният. Примери за това са Дженифър Лопес и Бритни Спиърс.

Универсални оттенъци си остават цветът на ягода и бордото. Пробвайте избрания цвят на върха на пръста си или на китката и поднесете цветното петно до лицето си. Ако цветът на кожата ви изглежда блед или безжизнен, значи оттенъкът не ви отива.

Грим за червени устни

Червеното червило не допуска компромиси, или поне така смята Рейчъл Уайд. Затова кожата на устните и лицето трябва да е идеално поддържана и равна. Дори и най-малкото лющене или възпаление ще бъде подчертано от червеното червило, същото важи и за жълтия тон на емайла на зъбите (в този случай особено „опасни“ са червилата с оранжев оттенък).

Правилно нанасяне за безупречно, трайно и ефектно червило

1. Почистете от устните си балсама или каквото и да било друго покритие, което може да попречи на нанасянето на равен цвят. Допустима е само основа за грим.

2. Ползвайте nude-линия или молив за устни в същия тон като червилото ви, за да очертаете контура на устните. Леките щрихи по цялата повърхност на устните ще изравнят и запълнят цвета и ще направят червилото по-трайно.

3. Най-добре е да нанесете червилото с тънка четчица – така ще постигнете по-отчетлив контур и по-равен цвят. За дневен грим ползвайте матово червило, а за вечерен – блестящо. Запомнете също така, че тъмните червени червила визуално смаляват устните, а светлите и блестящите ги увеличават.

4. Попийте устните си със салфетка, ако оттенъкът е твърде интензивен и добавете капка гланц в средата на устните. Можете да ползвате и тайната на Кейт Мос – тя леко напудря устните си преди нанасянето на втория слой червило, за да бъде цветът по-траен.