Автор
Woman.bg

Важно! Слънцето прави бръчки дори и през стъкло

Добре известен факт е, че избягването на слънцезащитни продукти и излагането на директна слънчева светлина водят до появата на бръчки.

Но тези, които смятат, че кожата им е защитена по време на шофиране или седене в остъклени пространства, може да бъдат неприятно изненадани.

Щетите, причинени от слънцето през стъкло, може да бъдат толкова големи, че с течение на времето, страната на лицето, излагана повече на влиянието на лъчите, може да изглежда до седем години по-възрастна от другата, съобщава health.bg

Дори няколко часа заседяване в кола през април води до кожни увреждания, според проучване.

Влиянието на слънцето върху процесите на стареене по време на есенните месеци е далеч по-лошо, отколкото се смяташе досега.

Стъклото блокира UVB лъчите на слънцето, но около 50% от UVA лъчите, свързани с изгарянето и остаряването, преминават през него.



Водещи дерматолози и фотобиолози предупреждават, че ежедневно излагане на ултравиолетовите лъчи предизвиква двойно по-бързо стареене на кожата, когато не е защитена.

Ще се появят повече линии и бръчки и те ще бъдат много по-дълбоки около очите, носа и устата.

Френски учени са провели първото изследване върху това как части от лицето стареят с различни нива, свързани с излагането на слънце.

Те твърдят, че една жена, която работи в офис, или шофьор, който често пътува, ще имат по-бързо старееща кожа от страната, където лицето им е било изложено на слънцето и топлината - дори и през стъкло.

Клиничните измервания открили повече признаци на стареене, включително повече, и по-дълбоки бръчки.