Това е материал за любителите на вкусното изкушение, наречено шоколад. Понеже отвсякъде ни залива информация, е важно да разберем каква всъщност е истината за това сладко изделие и верни ли са например твърдения от рода на това, че предизвиква акне. Ето всичко, което трябва да знаем за въздействието на шоколада върху кожата и тялото.

Шоколадът причинява пъпки

Това е едно от най-разпространените схващания, което по-скоро е мит. Досега нито едно научно изследване не е успяло да потвърди реална връзка между консумацията на шоколад и появата на пъпки от акне.
Трябва да се отбележи, че млечният шоколад обаче има висок гликемичен индекс, т.е. съдържа въглехидрати и захар. Последните могат да повлияят на хормоните и по този начин да ускорят производството на себум, а той води до поява на пъпки и черни точки.



Шоколадът е вреден за здравето ви

И да, и не! Белият и млечният шоколад имат високо съдържание на мазнини и захар, които не са полезни за фигурата ви. Има обаче разлика, когато става дума за черния шоколад - той всъщност подобрява физическото ви състояние. Богат на минерали като желязо, калций и магнезий, той има реални ползи за здравето, особено в борбата със спазмите и нетърпението. Той е полезен и за сърцето, тъй като намалява кръвното налягане. Но това не е всичко, в това сладко изкушение има много магнезий - важен минерал, който повишава способността на организма да поддържа кожата в добро физическо здраве. Освен това намалява появата на бръчки.

От шоколада се пълнее

Това отново е вярно и невярно. Независимо дали става въпрос за млечен или черен шоколад, ако го консумирате с мярка, няма да напълнеете. От друга страна черният шоколад може да потисне апетита. При някои диети дори се препоръчва в края на храненето, за да се запази сладка нотка. Изводът? Отдайте се на удоволствие, но в умерени количества!