Хапвайки от този любим и ароматен плод не бива да пропускаме и случая, да освежим и кожата си.

Ягодите са един от най-ефективните съставки за приготвяне на домашна козметика. Те съдържат три важни за красотата витамина – С, бетакаротин (провитамин А) и фолиева киселина (В9), които заедно стимулират производството на колаген и регенерацията на клетките.

Богати са и на минералите желязо, магнезий, калции, фосфор, калий, селен, които подобряват тена на кожата и я предпазват от неблагоприятни въздействия. Но може би май-ефективните вещества в ягодите са органичните киселини – ябълкова, лимонова, салицилова, хининова и други. Именно те повишават еластичността на кожата премахват луничките и пигментните петна, свиват порите и почистват замърсената от акне и комедони кожа.

Домашните процедури с ягоди се правят на добре почистено лице и винаги вечер, защото органичните киселини правят кожата по-чувствителна към слънцето.



Ето и няколко конкретни рецепти за красива кожа:

Ягодов лосион – изсветлява пигментни петна и лунички, почиства порите в дълбочина и ги стяга. Няколко ягоди се намачкват и се прецеждат през марля, за да се извлече само сока. С него се напоява памучен тампон и се обтрива цялото лице. Другият вариант е да го замразите във формичка за лед – ефектът е още по-освежаващ. За да постигнете максимални резултати правете процедурата ежедневно в продължение на един месец.

Ексфолираща маска – както органичните киселини, така и семчиците на ягодите имат много добро ексфолиращо действие, а медът извлича токсините от кожата. Затова тази маска избистря тена на кожата и я прави по-еластична. Намачкайте 4-5 ягоди и ги смесете с 1 с. л. мед (най-добре захаросан). Нанесете сместта равномерно върху лицето и останете така 10 мин. Преди да измиете маската, в продължение на няколко минути масажирайте кожата с кръгообразни движения.

Дълбоко почистваща и стягаща маска – идеална за смесена, мазна и акнеична кожа. 2 с. л. хума (най-добре зелена), белтъка на едно яйце и ягодов сок се смесват до получаване на гъста каша. Сместта се на лицето за около 10 мин.

Освежаваща маска – тонизира и изглажда кожата. Няколко пасирани ягоди се смесват с гъсто кисело мляко за мазна и нормална кожа или със заквасена сметана за суха кожа. С тази маска се стои 15-20 мин.

Източник: hera.bg