Маската с яйчен белтък е стара рецепта за красота, която предоставя евтина природна алтернатива за разкрасяване. И наистина работи.

Единственият недостатък на маската е миризмата. Ако не харесвате миризмата на сурови яйца, може да я прикриете с добавяне на ароматерапевтични масла като иланг-иланг.



Може да добавите и няколко капки лавандула, която помага за намаляване на възпалението и червенината, която често придружава акнето.

Белтъкът ще ви помогне да се справите с акнето и черните точки, ще омекоти кожата, ще стегне порите и ще намали секрецията на себум.

Преди да приложите маската е добре да почистите лицето си с пара. Тя ще отвори порите и така по-лесно ще премахнете мръсотията, която причинява черните точки.

Подсушете кожата преди да нанесете сместа.



Ето някои рецепти:

Овесена каша и белтък

1 яйчен белтък

1 ч.л. течен мед

2 с.л. овесени ядки

Разбийте белтъка на твърд сняг. Добавете меда и овесените ядки, бъркайте до получаване на хомогенна смес. Нанесете върху лицето и шията с кръгови масажни движения, това ще помогне за намаляване на акнето и черните точки. Оставете маската да действа най-малко 30 минути преди да я измиете с топла вода.

Краставица и яйце


Парче краставица (3 см)

1 яйчен белтък

1 капка етерично масло от иланг-иланг

Разбийте яйцето до получаване на твърд сняг. Пюрирайте краставицата в блендер, добавете към белтъка, сложете и етеричното масло. Нанесете върху лицето и шията и оставете да престои поне 30 минути преди да я измиете с топла вода.

Аварийна маска

Ако имате спешна нужда от премахване на някоя пъпка, разбийте един белтък на сняг и нанесете на лицето. Оставете да изсъхне преди измиване. Изплакнете с топла вода.

Източник: health.bg