Днес човек спокойно може да изпадне в недоумение сред огромния асортимент козметични средства.

Много от вас са чували за основа или база за грим, но не всеки знае за какво точно служи тя.

Първо запомнете, че основата и базата за грим са едно и също. По този начин се превежда английският израз makeup primer. Понякога тези средства се наричат и праймери.

Има различни видове основи, но всичките те служат за подготвяне на кожата за грима и за засилване на устойчивостта му. Затова ако не смятате да използвате основи постоянно, имайте ги предвид, когато искате гримът ви да издържи максимално дълго време.

В състава на много съвременни основи за грим често са включени полезни за кожата вещества. Това обаче не означава, че базите могат да заместят козметичните ви средства за поддържане на кожата. Основите за грим винаги се нанасят върху нормално използваните от вас кремове, след като са попили добре.

Основи за лице

* Тези основи подготвят лицето за по-нататъшното нанасяне на фон-дьо-тена. Те създават максимално равна и гладка повърхност на кожата, благодарение на което фон-дьо-тенът се разпределя равномерно и лесно. Основите омекотяват повърхността на кожата с бръчици и заглаждат образувалите се от акне неравности.

* Специалните коректорни (цветни) основи могат да подобрят значително цвета на лицето. Зеленикавите основи неутрализират ефекта на зачервяване, лилавите – жълтия или кафеникав оттенък на кожата, светлосините пък балансират оранжевия оттенък на загара, докато белите придават порцеланова белота на лицето.

* В състава на някои основи са включени микроскопични светлоотразителни частици, които придават приятно сияние на кожата. При кожа със студен оттенък е най-добре да се използват основи с розово-перлен блясък, а при кожа с по-топъл оттенък – златисто-прасковени основи. Не нанасяйте основи със силен блясък върху цялото лице, това ще направи кожата ви да изглежда мазна.

* Можете да неутрализирате мазния блясък и да намалите визуално разширените пори, използвайки матови основи. Докато овлажняващите основи ще осигурят по-голям комфорт на сухата и повяхнала кожа.

* Основите, съдържащи UV-филтри ще предпазят кожата ви от слънцето и затова ще ви бъдат много полезни, ако дневният ви крем и фон-дьо-тенът ви не съдържат SPF.

* Основите за грим се нанасят с ръце. След нанасянето е необходимо да изчакате няколко минути базата да попие, иначе ще се размаже.

Очаквайте продължение