Правилното сушене на косата е от съществено значение за здравината и добрия й вид.

Поради и това много дами стриктно следват правилото да оставят гривата си да изсъхне сама, вярвайки, че по този начин подобряват състоянието й.

Коафьори обаче са категорични, че този навик може да съсипе косата ви. Причината е, че когато оставяте косата си мокра за дълго тя абсорбира влагата и се надува. Косъмът става по-обемен и дебел и е възможно от тежестта му краищата да се накъсат.

Отделно мократа коса губи от здравината си. Тя е доста по-крехка и нееластична от сухата, затова може много лесно да бъде неволно накъсана. Поради тази причина не правете грешката да лягате с морка коса. Тежестта на главата притиска мокрия косъм и несъзнателно води до накъсването му.

Затова фризьорите съветват никога да не оставяте косата да съхне напълно сама, а веднага след като излезете от банята, да се отървете от част от влагата, използвайки кърпа. Но тъй като, както споменахме, мократа коса е особено уязвима, трябва да я попивате внимателно с кърпата. Забравете за агресивното подсушаване. То води до накъсване, изтъняване и цъфтеж на косъма.

След като сте подсушили леко косата с помощта на кърпа, продължете да я сушите със сешоар, но нека той да е включен на най-ниска степпен и да не е залепен до самата коса. Важно е да не забравяте и накрайника на сешоара.

Той е важен, тъй като увеличава разстоянието между реотаните на сешоара и косата. По този начин се намалява вредното въздействие на уреда върху гривата.