Лятото е прекрасна възможност за всяка една жена да се преобрази, да изпробва нови стилове, както в облеклото, така и в прическата.

Но на първо място трябва да помислите за здравето на косата си. Какво е важно да знаете, за да я опазите от агресивните слънчеви лъчи, от хлора и разни други летни особености?

Слънцето


В края на лятото косата ви може да изглежда плачевно – пресушена, безжизнена, накъсана. Още от началото на лятото се въоръжете със слънцезащитни продукти. На пазара вече повечето марки предлагат “слънчеви серии”. Тези продукти съдържат специални филтри срещу UV лъчите, които са виновниците са разрушаването на кутикулата на косъма. На плажа е добре да носите и шапка за допълнителна защита.

Колко често да миете косата си през лятото?

Високите температури предизвикват по-усилено изпотяване. Това важи и за скалпа на главата. Важно е да засъхналата пот да се премахне, защото може да предизвика косопад. През лятото можете да миете косата си и малко по-често с мек шампоан, ако я усещате, че се замърсява по-лесно. Маските са задължителни след всяко измиване, ако косата е суха и изтощена. В никакъв случай не сушете косата си на слънце!



Грижа за краищата

Те са най-страдащата част от косата. Използвайте продукти без изплакване, специално предназначени за краища, за да ги предпазите от цъфтеж.

Водата

Морската вода и тази в басейна също не се отразяват добре на косата затова я измийте внимателно, ако същия ден сте я изложили на тези външни агресори. Имайте предвид, че солената морска вода спомага за по-скоростното падане на боята, така че ако планирате боядисване, отложете го за след морето.