В периода на полово съзряване момичетата придобиват женствени форми. Хормоналните промени започват през пубертета, когато млечните жлези започват да увеличават размера си. Сред факторите, влияещи на растежа са наследствеността, фигурата, хормоналният фон, особеностите на физическото развитие.

Ако на 15-16 години момичето няма менструация и гърдите не растат, трябва да потърси консултация със специалист - ендокринолог и гинеколог. Разбира се, развитието при всяка жена е индивидуално. Но все пак има общи фактори и норми.

Като цяло гърдите спират своето развитие на 17-18 години, казват специалистите.

Някои експерти смятат, че гърдите на жената достигат окончателния си размер, след като тя роди. Но тъй като не всички жени решават да имат деца, средната възраст, в която гърдите ще спрат да растат, е в края на юношеството.

Днес има доста продукти, които ни обещават увеличаване на чашката. Но най-сигурният начин за постигане на мечтания размер е с помощта на пластичната хирургия. Разбира се, преди да влезете в кабинета на лекаря и да се подложите на интервенция внимателно обмислете всички "за" и "против".