“Двусмислените” въпроси на пластичната хирургия

22 септември 2009 | 09:32
13089
0
0

Съществуват редица заблуди по отношение на пластичната хирургия. Американски социолози и лекари от Харвардския университет (Harvard University) са решили да разяснят някои въпроси, свързани с нея.

“Стягане на лицето трябва да се направи най-рано на 40-45 години, като възрастта по паспорт няма никакво значение - на 30 години може да изглеждате на 40...50. Ако сте решили да правите операция, няма разлика дали ще я направите на 37 или 40 години.”, твърдят те. А за да не попречи климаксът на всички старания, е по-добре подмладяващите операции да се правят два пъти - преди и след него.

Учените са дефинирали няколко основни заблуди относно пластичната хирургия, които едва ли някой заинтересован би ви споделил:

След кръгово стягане на лицето и шията няма да имате нито една бръчка и ще изглеждам с 20 години по-млада!

За съжаление това не е вярно. В най-добрия случай вие ще се подмладите с 10 години, с още 2-3 години, ако имате продълговато лице със силно очертани скули. Добре е да се премахнат бръчиците по слепоочието и над горната устна. Ако се направи опъване на лицето по т.нар. американски начин, т.е. кожата се издърпва не нагоре, а встрани, тогава може да се отстранят всички бръчки, но се появява страничен ефект - неестествено изражение на лицето.

Пет или седем години след операцията ще ви се наложи огново да легнете под ножа.

Това твърдение също не е абсолютно вярно. Често повторна операция не е необходима. Много неща зависят от профилактиката след първата операция, включваща в себе се козметичните грижи за кожата, наличие на стрес, ендокринни изменения в организма (особено отслабването).

След операцията може да останат белези.

Това е така, но процентът на тези усложнения е много малък. Не се дължи на лекарска грешка, а на индивидуалната реакция на организма. Може да се направи предварителна прогноза – например, ако белегът след апандисит е изпъкнал и ясен , по-добре се откажете от пластика.

Най-честото усложнение след поставянето на протеза е рак на гърдата.

За това твърдение няма научни доказателства или опровержения. Основните усложнения могат да бъдат: натрупване на кръв в областта на операцията, възпаление, белези, разрастване на съединителната тъкан с “увиване” на протезата, процес, който зависи от качеството на протезата. Всичко останало зависи от индивидуалната реакция на организма.

Силиконът е забранен в развитите страни.

Това е вярно само за течния силикон. Той доказано не е пригоден за корекция на гърдите, бързо “образува” защитна капсула и става твърд като броня, поради което е невъзможно да се извлече. Според специалистите твърдият силикон е абсолютно нетоксичен и безопасен.

Гърдите не трябва да се подлагат на рентгенографско изследване след пластична операция, тъй като те не пропускат рентгеновите лъчи.

Това мнение също не е правилно. Висококачествените протези не са препятствие за рентгеновите лъчи.

Източник: zdrave.bg

Коментари

Добави Коментар

Най-четени