„По женски“ с д-р Гергана Манолова: Как да се грижим за кожата си през зимата?

Студът дойде, а това неизбежно води и до изсушаване на нашата кожа. Затова грижата за нея трябва да стане много по-прецизна.

Д-р Гергана Манолова, която е лекар-дерматолог, дава някои важни напътствия за това как точно да поглезим кожата си през зимата, както и каква е формулата за успешното справяне с акнето.

- Д-р Манолова, как да се грижим за кожата си през зимните месеци?

- В момента навлизаме в сезона, в който може да третираме лицето с различни процедури, които например, не можехме да извършваме през пролетно-летния сезон. Може да третираме белезите от слънцето и това, което е останало като следи по лицето, вследствие на лятната почивка. Хидратацията е нещо, което се прави целогодишно. Няма сезон, в който може да кажем, че кожата не трябва да се хидратира, но през зимата трябва да избираме по-подходящи кремове, които да осигурят максималната хидратация на нашата кожа.

- Каква козметика е препоръчително да използва една дама през зимата?

- През студените месеци трябва да заложим на такива кремове, които не са с лека консистенция. Самият продукт, който нанасяме на нашата кожа, трябва да е с по-плътна консистенция. На повечето кремове пише „Cold“ крем, което означава, че е подходящ именно за студено време.

- Какъв вид крем се слага сутрин и вечер? И кога е препоръчително да нанасяме крем на лицето – когато станем от сън или преди лягане?

- Това, което се цели, е да обогатим нашата кожа и да ѝ дадем нужните съставки, от които тя се нуждае. През деня кремовете, които нанасяме, са защитни, докато през нощта те са с повече активни съставки. Бих препоръчала да нанасяме на кожата от богатите хидратиращи кремове вечерно време.

- Каква е разликата между мъжката и женската кожа? Необходимо ли е господата да полагат грижа за кожата си?

- Всичко е въпрос на желание. Все по-често мъжете стават по-суетни от жените. Тяхната кожа, предвид всекидневното бръснене, изисква даже по-сериозна грижа и защита, защото кожата на лицето им бива наранена от това често бръснене. Желателно и при тях е да се използват такъв тип продукти, които целят да защитят кожата от външно въздействие.

- Акнето е един от големите проблеми при подрастващите, и не само. Как се лекува?

- Най-важно е да знаем, че акнето се дели на тийнейджърско и възрастово след 20-годишна възраст. Най-основното нещо, преди да се започне лечението на акне, е консултация с лекар-дерматолог, за да могат да се направят изследвания и да се установи откъде идва причината. Лечението на акне е комплексна терапия, или иначе казано - успешна колаборация между лекар и пациент. Тук говорим и за диетата, която трябва да се спазва, както и за хигиената на лицето, ако щете и материите, които се опират до нашата кожа. Всичко това комплексно води до успешното лечение на акнето.

- В няколко стъпки кои са нещата, които трябва да се спазват?

- На първо място е правилното почистване на лицето. При доста тежко акне, а и не само, е неподходящо почистването на лицето да става от козметик. Следващата стъпка е диетата – трябва да се избягват млечните храни – кисело и прясно мляко, масло, сирене, шоколадовите изделия, ядките. Козметиката, която нанасяме, също трябва да бъде съобразена с типа кожа.

- Какво не бива да правим за кожата си през зимата?

- Това е сезонът, в който може да направим много процедури за нашата кожа, но лично аз съветвам жените да не се подлагат на много агресивни процедури, ако след това ще ходят на ски, защото това води до увреждане на повърхностния слой на кожата и може да доведе до нежелана пигментация.

- Когато сме на високо в планината, как да подготвим нашата кожа?

- Задължителен е слънцезащитният крем. Едни от най-сериозните изгаряния стават именно на ски пистите. Освен това не трябва да забравяме и тези кремове с по-плътна консистенция, които осигуряват защита на нашата кожа и я предпазват от вятъра и сухия въздух на висока надморска височина.

- Какъв тип маски би било добре да слагаме върху лицето си?

- Привърженик съм на всякакви домашни процедури, така че смело мога да посъветвам вашите читателки да прилагат различни маски за лице. В момента много се говори за избелващите маски, за да може да съживим нашата кожа и да ѝ придадем сияние. Здравата кожа излъчва блясък и това е най-красивият макиаж.

- Кои са вашите най-важни препоръки относно грижата за кожата през зимните месеци?

- Продължавайте да пиете вода. Това, че е зима, не означава, че трябва да спрем консумацията ѝ. Задължително лицето трябва да го почиствате сутрин и вечер, и да нанасяте един богат плътен крем, който да осигури както защита, така и хидратация на вашата кожа.

- Относно почистването на лице кой продукт е най-подходящ – тоалетно мляко, лосион или мицеларна вода?

- Ако през деня имаме грим, задължително трябва да бъде отстранен с тоалетно мляко. Ако обаче използваме само плътен крем, то вечер може да го почистим с мицеларна вода и това е абсолютно достатъчно.