Автор
Ева Лъчезарова

Нутриционистът Весела Ламбер: Вярвам, че всеки от нас сам носи отговорност както за здравето си, така и за щастието си

Весела Ламбер гостува в авторския проект “Live healthy, eat healthy”, който създадохме заедно с BOSCH, за да ви вдъхновим да водите един по-осъзнат и здравословен начин на живот, както и да ви дадем практически насоки по пътя към хармонията.

Весела е нутриционист и е завършила във Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", запален почитател е на йогата и медитацията и с нея ще разговаряме за това какъв е пътят към откриването на баланса в живота ни, как да приложим в ежедневието си съветите за здравословен начин на живот, които получаваме, каква е тайната на перфектното смути и как да съхраняваме и приготвяме храната си по възможно най-щадящ начин.

- Здравей, Весела! Казваш, че за да живее един човек балансирано, той трябва да приеме, че носи отговорност за този баланс, как успяваш да откриеш равновесието в живота си?

- Да, така е. Вярвам, че всеки от нас сам носи отговорност както за здравето си, така и за щастието си. В практиката ми често чувам да се изброяват редица причини, които ни възпрепятстват да живеем по-здравословно. Истината е, че всичко е въпрос на желание, информиран и осъзнат избор и добра организация. Аз намирам баланса приемайки, че всичко се променя – няма нищо лошо да се откажеш от нещо, което вече не ти е толкова важно или не ти върши работа. Ние жените сме свикнали да бъдем всичко на куп – майки, успешни в кариерата си, домакини, пътешественички. Аз търся баланс, приемайки, че за всяка една роля в живота ми си има време.

- Споделяш, че красотата и здравето за теб са синоними, как бихме могли да подхраним красотата си отвътре?

- По дефиниция красотата е хармонията между отделните елементи или черти на даден обект. За мен това значи хармонията между здравото тяло, психика и емоции. Грижейки се само за едното не е достатъчно, трябва да подхранваме всеки един от тези аспекти. Истинската храна, чистата вода, въздух и движението са много важни, но не са достатъчни. За да можем да разгърнем потенциала си и да сияем отвътре, трябва да работим за личното си щастие.

- Кой според теб е най-добрият хранителен режим?

- Този, който се адаптира към моментните нужди. Разбира се, че има универсални препоръки като колкото може повече зеленчуци, истинска храна за сметка на преработената, по-малко рафинирана захар и трансмазнини, балансиране на макронутрентите, повече вода. Аз лично предпочитам да говоря по-скоро за хранителна стратегия. Колкото по-зает и стресиран е човек, толкова повече внимание трябва да обърне на храненето си, за да може да противодейства на оксидативния стрес и възпалителните процеси. За жалост в практиката се получава точно обратното.

- Често срещаме трудности да приложим на практика в ежедневието си съветите, които получаваме. Разкажи ни повече за твоята концепция “навици VS ритуали” и как може тя да ни бъде полезна на практика?

- Ритуалът е практика, която предполага пълното ни внимание, присъствие и отношение. Навикът е по-скоро нещо, което машинално повтаряме без да си даваме сметка защо. Тази разлика е важна, особено когато говорим за промяна или отказване от някой не много полезен навик. Да кажем, че искате да спрете да пиете по 3-4 кафета на ден. Ако обичате да пиете кафе, не е достатъчно да прочетете, че прекалената консумация на кофеин в комбинация със стрес може да доведе до надбъбречна умора. Много по-ефективно е да помислите какво ви дава кафето като усещане и защо го търсите. Ако става дума за повече енергия например, то изграждането на нов сутрешен ритуал може да бъде решението.

- Защо е важно да правим детокси?

- Детоксикацията е естествен процес, който се случва постоянно във всеки един момент. Важно е да разграничим някои широкоразпространени детокс режими, които могат да бъдат опасни и неприложими от стимулирането на естествената детоксикация на организма. Добрият детокс режим действа противовъзпалително, разтоварва храносмилателната система, богат е на антиоксиданти и не лишава организма от необходими за него макронутриенти и фибри.

Чудесен начин да включите ритуал с детоксикиращо действие е сутрешното зелено смути.

- Каква е твоята тайна за перфектно смути?

- Започвам от това, че смутитата трябва да са предимно на зеленчукова основа. Плод се слага за плътност и сладост. За да има максимален детоксикиращ ефект е хубаво смутито да съдържа зеленолистни – спанак, магданоз, свежи крехки листа зелена салата, кейл. Други антиоксидантни агенти са лимоните, селърито, джинджифилът. Най-подходящи от плодовете са беритата, ябълките, крушите.

Друг много важен аспект е плодовете и зеленчуците да са максимално свежи. Повечето витамини са чувствителни на температура и контакт с кислорода. Правилното съхранение и обработка на продуктите е от огромно значение за запазването на възможно повече от хранителните им вещества. Аз се доверявам на доказаното в годините качество на Bosch - хладилникът с VitaFresh, който предлага две отделни климатични зони за оптимално съхранение на зеленчуци и плодове и на риба и месо, както и блендерът VitaMaxx, който работи, използвайки вакуум. Може би не знаете, но зеленчуците губят над 50 % от съдържанието си на витамин С в рамките на една седмица след набиране. При приготвяне на смути, допълнително количество витамини се губят, заради контакта с кислород. Вакуумният блендер успява да задържи до 5 пъти повече витамин С в сравнение със смесването без вакуумиране.

- Кои са най-щадящите начини, по които бихме могли да приготвяме храната си, за да запазим максимално количество полезни вещества в нея?

- Приготвянето на храна на пара е най-щадящият познат начин на обработване на храна. При готвене на пара водоразтворимите витамини като С и витамините от В групата не влизат в контакт с вода и се запазват. Освен това готвенето на пара не изисква да се добавят допълнително мазнини и е щадящо за храносмилането. Парните фурни на Bosch са идеалният избор за всеки, който иска да се храни здравословно всеки ден.

- Споделяш, че йогата и медитацията са част от твоя начин на живот, колко често препоръчваш да се практикуват и какво би посъветвала хората, за които е изключително трудно да се отпуснат, за да медитират?

- Запомнила съм един цитат по тази тема: „Всеки ден медитирай по един час на ден. Освен ако не си много зает. Тогава медитирай по два часа.“ За мен йогата и медитацията са основни инструменти, които използвам, за да се свържа със себе си, да проверя с каква енергия разполагам и да презаредя. В този етап от живота ми ежедневието ми е много динамично физически, така че за мен е важен по-скоро моментът на уединение. Всеки трябва да адаптира тези практики, така че да му служат максимално в ежедневието. За хората, които трудно се отпускат има по-активни форми на медитация, с които могат да започнат – медитативното движение на йогата, звукова медитация, арт терапии. Бих посъветвала хората, които все още не са използвали медитацията – продължавайте да опитвате и да търсите най-подходящият за вас метод. Заслужава си!

(в материала има продуктово позициониране)