Автор
Ева Лъчезарова

Вдъхновяващата Анна от Veganna.bg: Няма нищо по-хубаво от разнообразното и балансирано цветно хранене

Днес в здравословното пространство, което създадохме заедно с BOSCH - “Live healthy, eat healthy”, ни гостува вдъхновяващата Анна Стойкова, популярна от 7-ия сезон на “Мастършеф”.

Цветната, усмихната и винаги зареждаща Анна поддържа и свой собствен блог за веган изкушения, който е нарекла Veganna.bg. Тя ще ни разкаже повече за своето пътешествие в света на здравословния начин на живот, ще ни сподели какъв е пътят към това да бъдем по-добра версия на себе си и ще ни разкрие своите тайни за приготвянето на вкусни ястия, които са запазили максимално своята хранителна стойност и полезни вещества.


- Здравей, Анна разкажи ни как започна твоето пътешествие в света на здравословното хранене?

Здравейте, прекрасни хора! Пътешествието ми в света на здравословното хранене започна още в ранното детство за мен и до голяма степен благодарение на моите родители. Когато бях на около 10 години, рязко качих много килограми телесно тегло. Чувствах се изключително потисната и адски неудобно в кожата си, бях тъжна постоянно заради това. Един ден баща ми реши да ме запише на тенис училище близо до дома ни. За 3 години вече се бях превърнала в стройна млада дама. Продължих да играя тенис докато завърших гимназията, около 8 години, а за вредните храни и снаксове, които бяха основна причина за покачването на килограмите ми, нямаше и спомен в съзнанието ми. Този нов начин на живот ми носеше толкова много удоволствие! Все още не мога да изразя благодарността си към баща ми за това, което направи за мен, като въведе спорта в живота ми и ме промени в такава добра посока! Благодарение на него съм спортно ориентирана още от дете.

На по-късен етап, когато бях вече тийнейджърка в училище, започнах да спазвам диети. Понякога съм се хранила само с 2 яйца за целия ден и салата за вечерта, примерно, друг път съм приемала една и съща храна в продължение на дни, например елда със сирене за закуска, обяд и вечеря или единствено солети и кисело мляко. Можете ли да си представите?! Поглеждайки назад във времето, умът ми не го побира! Няма нищо по-хубаво от разнообразното и балансирано цветно хранене. Наистина бях на ръба на хранително разстройство. Слава Богу, навреме започнах да чета и да се информирам относно правилните хранителни навици, за това как спортът в комбинация с правилната здравословна диета могат да предпазят всеки от такива заболявания, както и да допринесат за това да изглеждаш добре, да си в отлично здраве и да се чувстваш невероятно! Така започна всичко! Оттогава насам обожавам да приготвям храна си сама, защото знам точно какво слагам вътре, какви хранителни стойности съдържа ястието и какви са ползите, които тялото ми получава от храната, с която го зареждам.

След като завърших университет и се завърнах в родния си град Бургас, стартирайки работа по специалността (интериорен дизайн), неизменно се сблъсках със стреса покрай това да си финансово независим и да успешен. Реших да започна да се занимавам с йога, за да мога да балансирам това напрежение и да се чувствам спокойна. Случи се така, че се влюбих в това изкуство, което ме доведе до следващата стъпка, а именно че спрях да консумирам месо и приема на животински продукти ограничих до минимум. Страстта ми към готвенето, зародила се още в тийнейджърските години, става по-силна с всеки изминал ден, а възможностите и разнообразието от здравословни опции се крият “зад всеки ъгъл”! Светът на веган кулинарията е необятен, вълнуващ и съм повече от щастлива, че се превърна в част от моята професия.

- Казваш, че твоето мото е “Бъди по-добра версия на себе си всеки ден”, как бихме могли да постигнем това на практика?

- Вярвам, че ключът е в това, на първо място, да работим в посока личностно развитие и духовно израстване всеки ден. Това обхваща не само ежедневни практики като медитация, четене и самообучение в сферите, които ни вълнуват, а и разбира се, правилен избор на храна, разходки сред природата, движение, подбор на обкръжението, грижа към всички живи същества. Важно е не само с какво храним физическото си тялото, а и духовното. Ако гледаме новини всеки ден или сме заобиколени от негативни хора, които ни влияят и предават лошата си нагласа към живота и на нас, неизменно това ще ни застигне и ще заприличаме на тях. Тук отново важи в пълна сила „Ние сме това, което ядем“, защото както има храна за тялото ни, така и за ума ни. Хубаво е да се опитваме да помагаме на по-слабите и тези, които са поели по грешен път, като им предаваме своите знания, но ако те самите не желаят да се променят към по-добро, е важно да помислим за себе си и да се откъснем от подобни токсични връзки. Това да предадеш нататък всичко, което си научил, за мен е една от стъпките по пътя към своята по-добра версия. Да вдъхновяваш и да помагаш на околните да се стремят към същото е ценно качество, което доказва, че си на прав път.

- Какво най-често хапваш за закуска, обяд и вечеря и как ги приготвяш?

- О, най-сетне любимата ми тема – похапването!

Заговорим ли за закуска, аз съм истински любител на овесените каши и всичко, което се приготвя с овесени ядки като цяло. Без значение дали ще е печена, „пренощувала“ овесена каша или топъл поридж, това е любимото ми решение, особено през по-хладните месеци. Приготвям си истински десерт за закуска, като приготвям най-различни вкусове например, солен карамел, кокос и шоколад, фъстъчено масло и банан и много други. Тъй като вече става все по-топло и се доближаваме неизменно към горещите летни дни, тялото ми започва да има все по-голяма нужда от студените смутита и смути купички, които забърквам набързо в блендера – моят любим уред и верен помощник в кухнята за приготвяне на всякакви веган вкусотии. Напоследък съм обсебена от зелените студени смути купички, които стават готови като блендирам 2 замразени банана, шепа спанак, малко кокосово мляко, един бразилски орех, доза зелени суперхрани и топирам с домашна гранола с шам-фъстък, фъстъчено масло и свежи ягоди.

За обяд избирам нещо леко като например тостове с авокадо, бъркани НЕяйца от тофу или свежа салата с киноа.

За вечеря обожавам да приготвям засищащи и пъстри буда купи (или нутри купи), в които комбинирам няколко различни групи храни, следвайки любимото ми правило на чинията: ¼ порция зърнени храни (често избирам киноа, пълнозърнест ориз или оризови нудли), 1 голяма порция сезонни зеленчуци, приготвени във фурна на пара, за да запазят качествата си, ½ порция свежи зеленолистни зеленчуци като кейл, спанак, маруля (които се стремя да съхранявам правилно в хладилника, който се явява важен уред в домакинството ми, защото добрите модели запазват храната свежа, полезна и богата на хранителни вещества много по-дълго), ½ порция източници на протеини (боб, леща, нахут, тофу или темпе) и ¼ порция полезни мазнини, които се съдържат в свежия таханов дресинг, който обилно поливам върху всичката тази прелест. За перфектен завършек на това пълноценно ястие обичам да поръсвам с конопено семе или хрупкаво слънчогледово семе.

- Разкажи ни повече за този иновативен уред – парната фурна, който използваш?

- За мен консумацията на свежа храна е ключът към здравето. Колкото по-свежа и прясна е тя, толкова повече нутриенти се съдържат в нея. Няма нищо по-прекрасно от това да наберем свежи зеленчуци или плодове от градината и да ги хапнем непосредствено след това. Но за съжаление, малцина от нас имат тази възможност в наши дни. Купуваме храна, която често пътува от далеч или е стояла известно време в магазина. Разбира се, в най-добрия случай се ориентираме към пазаруване от фермерски пазари, което ни гарантира, че производството е локално и все пак храната е прясна. Не само това е важно, а и как ще я съхраним и приготвим. Вече ви споделих колко важен за мен е хубавият хладилник, който съхранява храната свежа за по-дълго, а сега е време да обърнем внимание и на начина на приготвянето й.

Наскоро, докато разглеждах сайта на Bosch, открих колко много невероятни предимства има парната фурна. При готвене на пара продуктите запазват своите минерали и до 90% от витамин C. Запазва се и естественият им аромат и вкус, а зеленчуците остават хрупкави и вкусни. Още по-хубавото е, че задушените ястия почти не изискват сол или допълнително мазнина, което ги прави още по-здравословни и идеални за всеки, който държи на здравето и формата си.

- Каква е разликата между класическия и вакуумния блендер, с който разбрахме, че приготвяш смутитата си?

- Разликата между класическия и вакуумен блендер е, че вакуумният като този на VitaMaxx Bosch запазва до 5 пъти повече витамин С и поне 2 пъти по-трайна свежест. Когато използвате блендер с вакуум, окисляването е минимално и благодарение на това получавате по-гладко съдържание с по-малко балончета, по-малко пластове и повече естествени цветове, отколкото при обикновен блендер. Обожавам да пия току-що приготвеното си свежо зелено смути с този блендер!

Тук следва да спомена и за правилното съхранение на зеленчуците и плодовете, с които приготвям своето смути. За да останат те свежи за по-дълго, залагам на хладилника на Bosch VitaFresh pro, който има две различни климатични зони, които запазват храната свежа до 3 пъти по-дълго, благодарение на прецизните настройки и херметическо уплътнение на чекмеджето. Това са важни неща, на които всеки, който стреми да се храни здравословно, би следвало да обърне внимание.

- Какво би казала на хората, които смятат, че да се храниш здравословно е твърде трудно и отнема много време?

- Да се храниш здравословно е ЛЕСНО, ВКУСНО и си струва! Да инвестираш време или средства в тялото си и това как изглеждаш и се чувстваш е най-доброто, което можеш да направиш за себе си! В началото може да бъде малко объркващо или да изглежда трудно, но повярвайте ми всичко се крие в предварителната организация и е въпрос на навици. А най-хубавата новина е, че с времето става много по-лесно! Когато започнеш да се чувстваш все по-прекрасно и да изглеждаш все по-добре, това ти дава допълнително мотивация да продължаваш и повече никога да не погледнеш назад.



- И за финал, какво те мотивира, когато ти е най-трудно?

- Вярата в доброто и това, че мога да променя света. Това, че мога да дам своя собствен пример и да помогна на някой друг. Късметлийка съм, защото ежедневно получавам обратна връзка от хора, на които съм успяла да помогна. Това ми е достатъчно, за да не спирам.

Последвайте Анна в Instagram

(в материала има продуктово позициониране)