Автор
Пепа Попова - Пепита

Есента на нашите удоволствия: добри приятели, добра храна, добро вино и щипка Коледа

Приказна е есента тази година – мека, нежна, красива и толкова многоцветна и вдъхновяваща. За мен късните дни на ноември винаги са били и ще си останат сезонът на копнежа. Моментът, който ме кара да търся и да си създавам уют и красота, да се обграждам с любими хора и да споделям с тях приказни емоции. Есента ме кара да жадувам за заедност с добри приятели и семейство ми. Кара ме да искам да направя нещо с ръцете си – като да оплета мек шал например... Кара ме да жадувам за уют и гушкане и чаша червено вино или топло какао. Кара ме да искам да се наслаждавам на сладката меланхолия, дългите романи, любимите филми, на простите радости като тази да събирам красиви червени листа. Есента ме кара да жадувам да прекарам цял ден над кипящата тенджера, за да нахраня тези, които обичам...

Тъй като дните стават по-къси и по-влажни, а нощите стават по-дълги и по-студени, това е идеалното време за споделяне и всички по-горе описани копнежи, умножени минимум по две. Именно в този сезон обожавам да посрещам гости. Обичам настроението, леката еуфория, очакването, подготовката... Но каква е моята тайна за перфектното домашно парти? Ето трите стъпки, които винаги спазвам:

ВИНАГИ ПОМНЕТЕ: Красиво подредената маса създава предпоставки за проницателни разговори и специални моменти, ето защо винаги, винаги отделям време, за да създам тази специална обстановка за споделяне.


ДОБРАТА ХРАНА Е ПРИОРИТЕТ

Няма нищо по-приятно от това да направиш домашна храна за своите гости. Разбира се, че винаги гледам да залагам на сезонните менюта с много тиква през есента. Никога не пропускам и хубавите сирена. Често обаче се опитвам да изненадам и себе си, и гостите с нещо ново, нетрадиционно и в същото време толкова познато на вкус.
Последния път използвах крем сиренето под формата на апетайзър и направих свежи Arla хапки със смлени орехи и копър. Изключително бързи за приготвяне и едновременно с това радост за окото и небцето.

За тези свежи хапки от сирена със смлени орехи и копър /около 20 на брой/ ви трябват:
- 200 г крема сирене - аз лично използвам Arla заради невероятно свежия вкус. Крем сирената Arla са направени само от истински съставки – мляко, сметана, закваска и сол, така че който и вкус да изберете, няма да сбъркате. Създадени са с много грижа и внимание от краве мляко, добивано в собствени ферми в Дания. Грижата за създаването на продукта е продиктувана от грижата към начина на живот и хранене на цялото семейство. Затова винаги в хладинкика ми има поне по една кутийка Arla Natural.
- 100 г от любимото ви сирене или кашкавал;
- 1 супена лъжица заквасена сметана;
- смлени орехови ядки;
- пресен копър;

Първо смесих сирената и сметаната, оформяйки с ръце малки топки – една част от тях овалях в смлените орехи, а друга част - в ситно нарязания пресен копър. Друг вариант на оформяне е на по-голяма полусфера, която отново да декорирате с разнообразни подправки. Изключително вкусно и лесно за приготвяне предястие, което ще впечатли гостите ви.



ВИНОТО Е ВАЖНО, НО ДА НЕ БРОИМ ЧАШИТЕ

Естествено, за да е пълен празникът, трябва и чаша или две хубаво вино. Но аз не съм от момичетата, които обичат да броят чашите.

Толкова е хубава есента заради тази заедност и заради това, че е като предверие за Коледа. Рано ли е да споменаваме Коледа? Част от причината да обичам есента толкова много е, че тя започва обратното броене до Коледа.

Аз вече започнах моето обратно броене. Имам списък с подаръци за всички, бавничко започвам да купувам това - онова, мисля си къде ще прекараме празниците, питам се дали ще има сняг за Бъдни вечер и.. изобщо. Коледно ми е, признавам си. А вие вече мечтаете ли за почивката около Коледа?



(в материала има продуктово позициониране)