Автор
Ева Лъчезарова

Хюга за мъници - или как да възпитате чувството на уют в децата си

Дания е страната, която се слави с най-щастливите хора на планетата. Тя нееднократно е обявявана за държавата с най-доволното население в света. Множество са предположенията на какво точно се дължи този факт, особено предвид климата, високите данъци и други не особено благоприятни от наша гледна точка фактори. Безспорно най-добре ми се стори теорията, че датчаните са толкова щастливи заради начина, по който възпитават децата си и в частност заради понятието “хюга”, което придоби известност и в рамките на България. Датчаните са на мнение, че мъничките и прости неща в живота са най-важни и повечето от тях успяват да им се насладят до краен предел в ежедневието си. Хюга всъщност няма конкретен превод на български, но образно може да бъде описана като “да ни бъде уютно заедно”. Хюга е синоним на уют, спокойствие и емоция. Тя се крие в споделените моменти със семейството като хапването заедно, пиенето на чай, играенето на игри или просто споделянето на малките радости, които ни правят щастливи.

Основните принципи на хюга са:

- Обещайте си да не мислите в рамките на “аз”, а на “ние”; живейте в настоящето и се опитайте да оставите проблемите си извън хюга пространството;

- Не се фокусирайте върху негативните неща и не забравяйте, че децата са като огледало, копират поведението и навиците на възрастните, така те се чувстват сигурни и оценени;

- Забавлявайте се заедно, приготвяйки заедно храната, декорацията за дома или пък си разказвайте забавни истории под формата на театър;

- Когато се случи нещо негативно, опитайте се да го поставите в нова рамка; например навън вали и няма да можете да излезете през уикенда - време е да направите детска къща от стария кашон, който чака цяло лято;

- Правете нещата по максимално лесен начин - ограничете количеството играчки и непотребни вещи, колкото можете повече. Разсейващите фактори отнемат от “хюга” усещането.




През всички години, в които се интересувам от личностно развитие, и след десетките книги, които съм прочела по темата, съм убедена в едно единствено нещо: промяната на навиците и начинът на мислене на даден човек никога не става изведнъж. За да променим неща, които са вкоренени в нас от детството, или пък сме практикували години наред, трябва да започнем с много осъзнатост и малки, но системни промени. В противен случай стигаме до състояние като това с новогодишните обещания - кълнем се, че ще променим десетки неща, които сме забравили дори преди да завършим списъка с тях.

Затова си обещах, че този път ще започна с малки крачки и ще се опитам да въведа доколкото мога хюга в семейството си. Мъжът ми работи до късно и никога не е ясно кога точно ще се прибере, затова реших, че хюга моментът, с който искам да започна, е закуската. Стартирах с “опростяването” на нещата и подарих всички различни чаши и чинии, които бях акумулирала през годините. Оставих си единствено еднаквите и изчистени чаши и чинии, които са от един комплект.

Реорганизирах мястото за хранене, така че да изглежда по-изчистено и в скандинавски стил. Остана ми само да се спра на подходящото меню. Трябваше ми нещо лесно и бързо за приготвяне, което едновременно с това да бъде здравословно и с традиции в производството.

Моя колежка ми сподели, че нейният син, който е почти на възрастта на моя, обожава филийка с крема сирене от предложенията на Arla. Аз, честно казано, не бях чувала за марката и когато отделих време, за да я проуча, установих, че е датска и е идеална за моята хюга закуска. Подобен тип съвпадения никога не са случайни, нали знаете?

Оказа се, че Arla е сдружение от кооперативи на датски фермери, които сами произвеждат млякото си и се грижат за кравите. Любопитното е, че животните целогодишно хапват прясна трева, което се отразява положително на качеството на млякото. Крема сирената на Arla не съдържат консерванти и отговарят напълно на максимата, че по-малкото е по-добро. В тях има само четири съставки: сметана, мляко, сол и млечна закваска. Трайността на продуктите се дължи единствено на специалната херметична опаковка, която успява да запази съставките свежи за консумация. А след като закупих от продуктите, с изненада установих, че щом отворя крема сиренето, в него има отделена суроватка, сякаш аз сама съм го направила.



Реших да изпробвам с малкия ми син два вида рецепти и за мое щастие и двете много му харесаха. Двамата станахме по-рано, за да ги приготвим заедно. Те са достатъчно лесни, за да могат да бъдат направени в компанията на малко дете, и достатъчно засищащи и полезни, за да се превърнат в пълноценна закуска. Приготвихме сандвич от кроасан с крема сирене Arla за намазване с краставички, домати и моцарела Arla. Сладката ни идея за закуска беше крема сирене с боровинки и мед.

С баща му се бяхме разбрали, че по време на закуска ще се забавляваме, ще си поставим за цел да ни е уютно и приятно, просто ще се наслаждаваме на това да бъдем заедно. Честно казано, в началото не ни се получаваше съвсем непринудено, защото се прокрадваха стари модели на мислене и изрази, но с времето се отпуснахме, започнахме да изживяваме моментите и закуската се превърна в любимо време за семейството ни.



Обещала съм си да въведа още такива незабравими семейни традиции, но по-важното е, че успяхме да поставим основата не нещо, което ще остане в съзнанието на сина ни като символ на семеен уют и споделеност.

(в материала има продуктово позициониране)