Смяната на сезоните и идването на есента е чудесно време, в което да поставим началото на нови практични и полезни навици. Не е нужно да чакаме края на тази така изтощителна година, за да се погрижим за своето емоционално, физическо и психическо здраве. Забелязали ли сте, че началото на деня е определящо затова как ще се развие той? Ако се успите, бързате, неспокойни сте и не ви остане време за закуска, това неприятно и непродуктивно усещане ще остане във вас през целия ден. Именно затова всеки човек има нужда от няколко простички сутрешни ритуала, с които да стартира ежедневно, за да се чувства позитивен, отпочинал и зареден с енергия.

Поканете ярката светлина (и музиката) у дома



Знаете ли, че липсата на светлина е най-силният сигнал, който мозъкът ни получава, за да се “изключи” и да заспим. Светлината всъщност рестартира вътрешния ни часовник и е много важно сутрин, щом се събудим, да вдигнем щорите и да се насладим на ранното слънце. Ако нямате този навик, ще ви трябва мъничко време да свикнете, но истината е, че за да се почувствате бодри и да дадете знак на тялото си, че сте готови да започнете новия ден, са ви необходими само няколко секунди.

Ако обичате да слушате музика, тя също е чудесно средство за събуждане, а защо не и за енергизиране. Ако сте от хората, които обичат по-спокойните медитативни мелодии, се спрете на подобен плейлист. Ако пък предпочитате да танцувате и да се забавлявате и нямате време за сутрешни тренировки, няколко импровизирани танца сутрин, също могат да ви подействат зареждащо.

Планирайте питателна закуска и се запасете с всички елементи от нея



Признавам си, че дълго време ми липсваха идеи за питателна закуска. Хапвах все едни и същи неща, които бързо ми омръзваха. Тогава попаднах на идеята за формулата на перфектната закуска - тя трябва да включва пълнозърнести продукти, протеини, здравословни мазнини и плодове и зеленчуци. Така най-често у дома хапваме т.нар. “Закуска на поднос”. Нарязвам по няколко продукта от всяка хранителна група и всеки си сглобява това, което му се хапва. Много е вкусно и засищащо, а освен това ти създава усещането все едно си на почивка и на хотел. Винаги зареждам хладилника с всичко необходимо в деня през седмицата, който съм отделила за пазаруване.

Всъщи на особена почит са сирената, буквално не можем да живеем без тях. Най-хубавото е, че са много вкусни, лесно се комбинират с други продукти и са чудесен източник както на протеини, така и на мазнини.



Обикновено в хладилника си имаме:

- няколко вида крема сирене Arla - толкова много обичам крема сирене, че понякога трудно се спирам да хапвам директно от кутията. Затова винаги се запасявам с по няколко опаковки. Любимите вкъщи са натуралното крема сирене, както и такова с билки и подправки. То е с нотка червена чушка, копър и естествени подправки.

- Хаварти - на българския пазар датското сирене се предлага единствено от една от любимите ни марки Arla. То има деликатен сметанов вкус и най-често го добавяме към сандвичи. Сутрин е чудесно и в комбинация с грозде. То не съдържа консерванти и оцветители и обичам да го предлагам за закуска, защото опаковката ми пести време - сиренето е прецизно нарязано предварително.

- сезонни плодове и зеленцуци - от миналата година насам залагам основно на сезонни плодове и зеленчуци, те са много по-вкусни от останалите, а освен това са и доста по-евтини, когато са в сезон.

- маслини - у дома маслините също са на почит, освен че са много полезни, те придават един специфичен вкус на всяка закуска.

- яйца или друг източник на протеин

Изградете си рутина



Всеки от нас има различни потребности и неща, които трябва да свърши сутрин, най-важното обаче е да си създадем рутина, която да следваме, за да планираме времето си. Взимането на решения отнема ценни минути сутрин. Какво да закусвам? Какво да облека? Какво да носят децата? Най-добрият начин да се справите с хаоса сутрин е да планирате от предната вечер. Напишете на лист хартия всички неща, които трябва да направите преди да излезете от вкъщи и ги разпределете във времето, което имате. Планирайте закуската, гардероба си, изгладете някои дрехи, ако е необходимо. Най-важното тук е да следвате принципа “проба-грешка”. Много от нас се обезкуражават в първия момент, в който нещо не се получи, истината обаче е, че всички имаме нужда от практика, за да направим каквото и да било безупречно. Тайната при създаването на нови навици е да започнете бавно и да нанасяте малки промени, там където видите, че нещата не се получават.

Поканете осъзнатостта в своята сутрин



Все повече хора отделят по няколко минути сутрин, за да поканят осъзнатостта в своето ежедневие. Истината е, че щом излезем от дома си често се срещаме с много стрес, излишно напрежение и негативни моменти. Затова е добре да заложите на успокояваща техника. Можете да изберете от медитация, дихателни упражнения, писане и дори четене на няколко страници от вдъхновяваща книга.

Не усложнявайте нещата

Създаването на продуктивен сутришен план е нещо, което да ви улесни и автоматизира всички дейности, които трябва да свършите. Едно от най-важните неща тук е планът ви да бъде лесен за изпълнение и ефективен. Моята сутрин най-често включва: събуждане с ярка светлина, правя кратко дихателно упражнение преди да стана от леглото, пускам си енергизираща музика, докато си мия зъбите, понякога и танцувам, пия висока чаша с вода, подготвям закуската ни на поднос, пека филийки, слагам малко крема сирене Arla, не пропускам 3 пъти седмично да правя 10 минутни леки упражнения и преди да се приготвя за излизане си пускам 10 или 15 минутен таймер, за да успея да вдигна масата, да измия чиниите и когато се прибера всичко да бъде подредено и чисто.

Изградих тази рутина в продължение на няколко седмици и нанасях мънички промени всеки ден, за да бъде тя работеща за всички членове на семейството. И вие можете, сигурна съм!

(в материала има продуктово позициониране)