Автор
Пепа Попова - Пепита

Протеин и мляко - любимата храна на тийнейджърите вкъщи

Имам усещането, че животът сякаш се ускорява с годините, особено откакто имам деца. Сякаш вчера се появи онова малко пашкулче, с тегло само 3,100 гр., около което започна да се върти ежедневието ни в рамките на 2 години, които минаха като миг, а после се появи и още едно малко човече и стана още по-весело и още по-бързо започнаха да минават дните – общо взето като във времеви ускорител... Толкова бясно и с такава скорост, че трудно осъзнавам, как така и кога малките пашкулчета се превърнаха в големи млади мъже.
Всъщност разбрах, че децата ми порастват, когато ден след ден започнаха да взимат собствени решения за много важни за тях неща. Започнаха да избират дрехите си сутрин, приятелите си, извънкласните занимания, после музиката, която слушат, но когато взеха в свои ръце решенията относно тялото и здравето си, разбрах че вече имам големи и осъзнати млади мъже у дома.

Сами намериха пътя към спортната зала и започнаха да тренират поне по 3-4 пъти в седмицата. Дори във времена на пандемия и lock-down не спряха с тренировките у дома. А когато в една неделна сутрин отказаха и любимите на цялото семейство палачинки, разбрах че определно трябва да направя някои поправки в листа за покупки от хранителния магазин.

Някои тийнейджъри се опитват да поддържат форма, като ядат много малко или като премахнат цели групи храни от диетата си. Тези подходи могат да бъдат нездравословни, защото могат да лишат младия и изграждащ се все още организъм от важни хранителни вещества

Радвам се, че моите момчета избраха здравословното хранене и поеха контрол върху това колко и какви видове храни да ядат и какви напитки да пият. Опитаха се да заменят храни с високо съдържание на захар, сол и нездравословни мазнини с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, белтъчини с ниско съдържание на мазнини и млечни храни без мазнини или ниско съдържание на мазнини.

Всъщност, оказа се, че в списъка с покупки отново присъстват продукти за палачинки, но диетични – микс от сурови и овесени ядки и яйца. Много бързо заменихме рафинираните зърнени храни и бял ориз с пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени ядки и пълнозърнени храни. Добавихме авокадо, маслини, ядки, боб, семена и морски дарове като сьомга и риба тон, по-постни меса, богати на протеини. Неусетно вместо пълномаслени млека и различни видове масла и сирена за мазане, в хладилника ми намериха място висококчествените продукти на Arla. Всъщност, наистина не трябва да забравяме, че млечните продукти са източник на калций, който е необходим за поддържане на нормален растеж и развитие на костите и зъбите през целия живот. Именно млечните продукти са богати на протеини, а протеинът помага за поддържането на нормална мускулна маса и растеж на мускулите, особено когато тренирате. Ако елиминирате млякото от вашата диета, трябва да помислите дали получавате препоръчителния дневен прием на калций и протеини от други хранителни източници.

Протеинът е основният градивен елемент на вашите мускули, а млечните продукти са източник на протеини, а също и на калий, който допринася за нормалната мускулна функция.

Именно това бяха и причините момчетата ми да не се откажат напълно от млечните продукти, а просто да подберат най-добрите за диетата си.
Всъщност, децата ми се спряха на обезмаслените и нискомаслени млечни продукти на Arla. A сирената им за мазане се превърнаха в неизменна част от закуската след тренировка. Най-хубавото е че в гамата на Аrla има и продукти, специално направени за хора, които трудно усвояват лактозата, която често причинява болки в стомаха или газове. Тук е моментът да изясним един основен принцип - качеството на млчените продукти зависи от качеството на млякото, а в Arla компромиси с това не правят.



Винаги съм смятала, че промяната на навиците ми е изключително трудна, да не кажа невъзможна задача. Но се оказа, че когато имам добри примери за подражание като собствените ми деца и помощници като специалистите от Arla, не е трудно да придобия нови навици – да спортувам, да се храня правилно, да се усмихвам повече и да бъда по-здрава, по-красива и по-щастлива.

Знаете, в живота всичко е въпрос на избори. Трябва просто да познаваш качеството на продуктите. Да се доверяваш на брандове, които са се доказали като наистина добри във времето и да имаш смелостта да кажеш "Да, предпочитам крем сирене без лактоза. Няма да се откажа от добрата храна, просто ще избера такава, която е подходяща за тялото ми!".