Автор
Цвета Герчева

Скандинавска разходка - по стъпките на щастието, наречено хуга

Нас все ни учат, че щастието е в малките неща. На границата между Ориента и стара Европа обаче, ние българите сякаш все не можем да намерим своето място между графата на сладкото dolce far niente на италианците и великата хуга на датчаните. И точно за линията между удоволствието от малките неща и радостта от живота е този текст.

В търсене на перфектната рецепта за щастие, стартираме тази година с една специална скандинавска разходка. Стягаме мисловно куфарите за Дания, за да проверим как си организират живота тези хора, които редовно оглавяват класациите на най-щастливите нации на света. Каква е тайната и кое е това, което носиш в сърцето си, ако си роден нейде из датската провинция?

Намираме отговора на този въпрос само в една дума - хуга. Сигурно сте я чували, знаете, че е свързана със скандинавския начин на живот и някак не можете да обясните значението ѝ...

Някъде между многото островчета, белите плажове на Ютланд или тучните поляни на Борнхолм - приказно парче земя насред Балтийско море, датчаните са скрили усещането за хуга. Думата всъщност е много стара, влиза в датския през английски и е производна на думата hug - прегръдка. В скандинавския начин на живот обаче, това означава нещо повече - да прегърнеш малките неща и уюта в живота си. Да правиш всичко по правилния начин. Да си позволиш сладкия грях на вкусната храна, да държиш на качеството, не на количеството.

Ако сте от щастливците, които някога са имали възможността да изпият сутрешното си кафе край къщата на Ханс Кристиян Андерсен на остров Фунен, ще ме разберете. Ако пък си мечтаете да посетите Дания, за да усетите истинската хуга - не пропускайте да отседнете в някое малко хотелче в провинцията. Насладете се на плетените одеяла, на минимализма, на простотата и качеството на датската храна и... няма да съжалявате.

Ако пък тази година сте си обещали, че ще се погрижите да имате малко повече щастие и качество в живота си, ето няколко хуга правила, които можете да спазвате:

Изпийте кафето си с наслада

Да отделиш 30 минути на ден, в които да не правиш нищо друго, освен това да пиеш кафе с наслада - това е истинска хуга. Оставете телефона със служебните мейли, отворете книга, сложете цвете в малка ваза на масата и се занимавайте само и единствено с пиенето на кафето си. И не се обвинявайте, че всъщност нищо не правите. Вие вършите хуга - носите щастие в живота си.

Правете нещата така, както трябва

Притиснати от строгите корпоративни правила на съвременния свят, в нас все се прокрадва оная тънка идея, че нещо не правим както трябва. А хуга ни учи точно на обратното. Да правим малки неща за себе си по начин, който смятаме за правилен. Купете хубави кърпи за банята, заложете на качествен памук за чаршафите, вземете най-екзотичния плод от супермаркета, обадете се на любима приятелка... изобщо направете нещо точно така, както смятате за правилно. И после си кажете: Благодаря! Ако го правите по-често, ще разберете защо датчаните са толкова щастливи хора. Ако искате да разбиете правилата в живота си - излезте и почетете списание навън, например. Веднага ще усетите, че правите нещо правилно.

Сгответе с качествени продукти

Датчаните са хора, които правят всичко качествено. Ето, например, вземете кутия крема сирене Arla, което е датско. Има го и в България, което е супер. Опитайте истинския млечен вкус. Насладете се на продукт, който е произведен с мляко от собствени ферми, издоено от животни, пасли по най-тучните зелени ливади на Европа.

Оставете крем сиренето да срещне хрупкавата повърхност на филийка препечен хляб. Заложете на вкус, който ви носи усещането за истинско мляко.

Аз лично съм влюбена в сирената на Arla. Не само защото са датски и са наистина страхотни.

Харесва ми даже и това, че когато отворя кутийка крем сирене, в нея има суроватка. Простото доказателство, че датчаните не са направили компромис с качеството и съставките, даже когато говорим за нещо малко, като крем сирене.

(в материала има продуктово позициониране)