Автор
Пепа Попова - Пепита

В офиса сме, пълни сме с енергия, хапваме вкусно: как да преживееш по-лесно идването на септември

Back to life, back to reality (обратно към живота, обратно към реалността) – именно този рефрен на групата Soul II Soul звучи актуално в края на лятото. Всъщност, така се и чувствам след края на дългия годишен отпуск край морето. Цялото безгрижие и емоции с аромат на сол или пък планинска свежест като с магическа пръчка отстъпват място на добре познатото ни ежедневие – работа, задължения, стрес, грижи, ранно ставане, началото на септемврийските задръствания... Познато, нали?

Всички сме го преживявали: в първия работен ден след отпуска - отегчени и стресирани, опитвайки се да завършим поставената задача или онази важна екселска таблица и отчет, които оставихме за след ваканцията. Трябва да си призная, че трудно се справям с адаптацията и това неприятно усещане, което ни връхлита през първите работни дни след почивката. Тази година реших да направя прехода си по-плавен, започвайки с кратка работна седмица. Да, реших да се върна в офиса след отпуска не в понеделник, а в сряда. Късичка работна седмица и предстоящ уикенд, какво по-хубаво от това?

Смених скрийнсейвъра на компютъра си и поставих за фон любимата си снимка от приказния пикник, който си спретнахме с момичетата на плажа наскоро, за да може поне за кратко, от време на време да се пренасям отново в приятното лятно преживяване и да се отпускам за малко.



Обожавам дните на ваканцията, защото винаги си поставям някаква малка цел, която да изпълня. Тази година, след летния отпуск, си обещах да започна да се храня правилно и в офиса. Здравословното хапване със сигурност може да повиши самочувствието ни и да ни накара да се усещаме по-щастливи на работното място. Именно заради това си обещах да се опитвам да избягвам захарите и излишните въглехидрати, към които импулсивно посягам, особено в следобедните часове, когато енергията ми пада. Всъщност, не захарта, а протеинът е този, към който трябва да посягаме, за да преборим следобедния спад на енергия, защото ако глюкозата (захарта) блокира определени неврони, които ни помагат да се чувстваме будни, аминокиселините в протеина предотвратяват това да се случи. Ето защо още първия ден в офиса реших да поставя основите на, надявам се, една добра традиция - snack board - богатата на протеини следобедна закуска, която да ме държи работоспособна, щастлива и по-дълго в кондиция.



Заложих на любимите си жълти сирена Arla, които са направени само от натурални съставки и са естесвен източник на витамини и минерали и много бързо спретнах истинска енергийна бомба на дъската в офиса. Искаше ми се да зарадвам колегите и заради това реших да направя cheese board за всички.

Поиграх си малко с оформянето, изрязването и аранжирането на любимата ми четворка - Хаварти, Чедър, Ементал и Моцарела. За да имаме красива и балансирана чиния добавих, разбира се, и плодове. Пъпешът, костилковите плодове като праскови и нектарини, грозде, ябълки, круши, нар и райска ябълка са отлични допълнения. Те носят мъничко цвят и щипка свежест и се съчетават особено добре с жълтите сирена на Arla.

Ядките и семената правят следобеда ни "по-хрупкав", а сушените плодове се съчетават прекрасно с Arla и са източник на фибри. Финалният щрих на добрия cheese board е качественият хляб или пълнозърнести крекери и бисквити.



Трябва да ви уверя, че след подобна цветна дъска, настроението и енергията на всички в офиса рязко се повишиха.

(в материала има продуктово позициониране)