Честит празник, мили дами! Днес ви представяме рецепта за вкусно сладко изкушение от Михаела Белорешка от Good Natured Food, която ще подсили и подслади този така специален ден!

Време за подготовка: 40 минути
Време за печене: 3 часа
Общо време: 3 часа и 40 минути

За блата:
100 г печени бадеми
100 г безглутенови бисквити
50 г разтопено масло

За крема:
750 г (3 опаковки) крем сирене Арла Натурално
250 г XL 4 яйца
100 г заквасена сметана
100 г бадемов тахан* (рецепта по-долу)
200 г (1 ч.) меласа 1/8 ч.л. семена ванилия

За украса: бадеми, потопени в меласа горски плодове

*за бадемовия тахан: 300 г бадеми щипка сол



Рецепта:

Изпечете всички бадеми за около 15 минути в умерена фурна. Сложете 300 г в мощен блендер с малко сол и пасирайте, докато се получи гъста паста (около 10-15 мин).

Прехвърлете тахана в купа.

Отделете 100 г от бадемите и ги сложете отново в блендера, заедно с бисквитите. Пасирайте до пясък.

Добавете разтопеното масло, докато се получат едри трохи.

Прехвърлете сместа в тава с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене и притиснете към дъното, като оформите блат.

Изпечете блата за 10 мин в умерена фурна и извадете да изстине.

За крема:
Смесете всички съставки без яйцата в голяма купа и разбийте с миксер.
Добавете едно по едно яйцата, докато се поемат от сместа. Изсипете крема върху блата и печете чийзкейка за 3 часа на 100 градуса.
Охладете за минимум 2 часа. Украсете чийзкейка с горски плодове и бадеми, потопени в меласа.

Бележка:
Може да използвате готов бадемов или друг вид ядков тахан.

(в материала има продуктово позициониране)