Честит празник, мили дами! Днес ви представяме рецепта за вкусно сладко изкушение от Михаела Белорешка от Good Natured Food, която ще подсили и подслади този така специален ден!
 
Време за подготовка: 40 минути
 Време за печене: 3 часа
 Общо време: 3 часа и 40 минути
За блата: 
 100 г печени бадеми
 100 г безглутенови бисквити
 50 г разтопено масло
 
 За крема:
 750 г (3 опаковки) крем сирене Арла Натурално 
 250 г XL 4 яйца
 100 г заквасена сметана
 100 г бадемов тахан* (рецепта по-долу)
 200 г (1 ч.) меласа 1/8 ч.л. семена ванилия
 
 За украса: бадеми, потопени в меласа горски плодове
 
 *за бадемовия тахан: 300 г бадеми щипка сол
 
 Рецепта:
 
 Изпечете всички бадеми за около 15 минути в умерена фурна. Сложете 300 г в мощен блендер с малко сол и пасирайте, докато се получи гъста паста (около 10-15 мин).
 
 Прехвърлете тахана в купа.
 
 Отделете 100 г от бадемите и ги сложете отново в блендера, заедно с бисквитите. Пасирайте до пясък.
 
 Добавете разтопеното масло, докато се получат едри трохи.
 
 Прехвърлете сместа в тава с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене и притиснете към дъното, като оформите блат.
 
 Изпечете блата за 10 мин в умерена фурна и извадете да изстине.
 
 За крема:
 Смесете всички съставки без яйцата в голяма купа и разбийте с миксер.
 Добавете едно по едно яйцата, докато се поемат от сместа. Изсипете крема върху блата и печете чийзкейка за 3 часа на 100 градуса.
 Охладете за минимум 2 часа. Украсете чийзкейка с горски плодове и бадеми, потопени в меласа.
 
 Бележка: Може да използвате готов бадемов или друг вид ядков тахан.
)