За насладата от първата хапка или тайният начин да усетиш вкуса на живота навън
Автор
Цвета Герчева

За насладата от първата хапка или тайният начин да усетиш вкуса на живота навън

Има ли нещо по-хубаво от май и пролетта? Разбира се - юни и лятото. И понеже живеем в магично кътче на планетата, този юни ви предизвикваме - излезте от хола, прекарайте уикенда навън, потеглете към залеза, към едно отдавна отлагано приключение или просто тръгнете без път и посока - с пари за една нощувка някъде и кошница с вино и сирена за хапване.

Ако питате мен има ли рецепта за dolce vita, моята горе долу звучи така: не е важно колко е скъпа вечерята, важното е къде и с кого я споделяте. Все още няма значение колко струва роклята ти, ако под нея си гола и влюбена. Основното не е да си успяла в кариерата, основното е да си успяла в хубавия начин на живот, който водиш. Накрая се оказва, че заспиваме с мечтите си и се събуждаме отново с тях, затова не е важно колко време си имала да се приготвиш за пътешествие, важното е да се осмелиш да тръгнеш. И не, никога не е имало значение колко точно звезди е хотелът, в който си отседнала. Остани за една вечер на палатка под открито небе. Сложи няколко опаковки сирене на слайсове в багажника (аз съм влюбена в тези на Arla заради страхотния млечен вкус, трявба да пробвате и тяхното Havarti), вземи бутилка вино, две чаши, избягай по-рано от офиса в петък и идете с любим човек на вечеря край морето.

Ако питате за моята рецепта за dolce vita всъщност, винаги съм казвала, че удоволоствието е в първата хапка. И е хубаво да я опитате извън комфорта на дома или пък ресторанта. Първата хапка от един неформален обяд в парка или пикник на таен въжен мост край София. В първата хапка от сандивч, правен в ранни зори и опитан на върха на планината по пладне. Първият допир на небцето до удоволствието от добрата храна - това е всичко, което тялото ти знае за радостта от живота. И го усеща в този миг. И не, никога няма да ми омръзне да повтарям, че dolce far niente е измислено именно за хората, които знаят как да поискат всичко от живота. Веднага и без условието: "Може, но ако е безопасно, ако няма риск и ако е съвсем сигурно".

Тайният начин да усетиш вкуса на света още от първата хапка обикновено се крие в способността да вземаш решения бързо. Да мислиш за себе си и да знаеш, че;

*може днес обядът да е в старинна Евмолпия - на върха на хълма, точно до Античния театър в Пловдив, с гледка към града;

*гледката към залеза е най-красива от брега на морето. Защо да не вечеряме сред цъфналите диви лилии край дюните на Аркутино в петък след работа?;

*неделният брънч може и да е на Витоша. Камен дел е връх, който се "изкачва" само по равна пътека от Алеко. Така че - излезте да вечеряте с гледка към София. Още тази неделя!;

*животът може да бъде красив - погледнете го през прозореца сутрин, когато над Пирин изгрява слънцето. Станете в 6, направете сандвичи и се качете до Синаница за обяд. Не, не е невъзможно. Важното е да мечтаете.

Съветът на woman.bg:

Този уикенд погледнете картата на България. Вижте я хубаво. Живеем на приказно място. Пловдив, Пирин планина, дюните с цъфналите лилии на Аркутино или пък гледката към столицата от ръба на планината над нея - има хиляди места, на които можеш да се изгубиш, да потънеш в романтиката на дивото или пък просто да останеш някъде насаме с мечтите си за един следобед. Позволете си да бъдете пътешественици, опитайте от вкуса на живота извън комфорта на познатото. Бъдете откривателите на онова удоволствие, което познава небцето ви с първата хапка от нещо наистина вкусно. Опитайте го този живот, прекрасен е. Все още е прекрасен!


(в материала има продуктово позициониране)