Повечето хора се стараят да постигнат съвършенство в професионалната сфера.

Някои се стремят към кариерно развитие вече на зряла възраст, но пък други са толкова талантливи, че още като деца са извън конкуренция. Представяме ви десет съвременни вундеркинда, постигнали успех в различни сфери.

1. Микаела Фудолиг

Четете още: Българка е новият супер ум

Микаела Ирен Фудолиг започнала да следва във Филипинския университет едва на 11-годишна възраст, а на 16 завършила висшето си образование с отличие. Станала бакалавър по физика и държала реч на церемонията по връчване на дипломите. В момента Микаела работи като преподавател в същия университет и се занимава с еконофизика – математическо моделиране на поведение в системи и биологически системи.

2. Акрит Ясвал

Четете още: 11-годишно момиче с по-високо IQ от Алберт Айнщайн

Акрит Пран Ясвал от Индия стана известен, след като изпълни първата си хирургическа операция едва на 7 години. По онова време все още не е бил лекар, но вече е имал репутация на медицински гений в тесния кръг на познатите си. Негов 8-годишен приятел получил сериозни изгаряния на ръката и Акран ампутирал пръстите му. На 12-годишна възраст момчето започнало да следва медицина, а на 17 станало магистър по приложна химия. Днес се занимава с разработки на лекарства срещу рак.

3. Тейлър Уилсън

Четете още: Да, и сексуално IQ има

Тейлър Рамон Уилсън е най-младият човек на света, създал работещ фузор – устройство за реакция на ядрен синтез. На 10-годишна възраст конструирал ядрена бомба, а на 14 направил и фузора. През май 2011 г. Тейлър получи награда на Международното научно-технично изложение на Intel заради направения от него детектор за преходно излъчване. През февруари 2013 г. момчето участва в конференцията TED-2013, където разказа за идеите си за независими подводни ядрени реактори. Тейлър разработил компактен ядрен реактор, който според него може да генерира 50 MW електроенергия, а зареждане на устройството се иска само веднъж на 30 години.

4. Камерън Томпсън



Камерън Томпсън е математически гений от Северен Уелс. Когато бил на 4 годинки поправил учителя си, който казал, че нулата е най-малкото число. Детето заявило, че господинът забравя за отрицателните числа. На 11-годишна възраст той получил научна степен по математика в Открития университет на Великобритания. На същата възраст момчето успешно взело два изпита в математическата гимназия и било показано по ВВС като едно от най-гениалните деца на съвремието. За съжаление Камерън страда от синдрома на Аспергер, което затруднява ученето. Въпреки това си остава математически гений.

5. Джейкъб Барнет



Джейкъб Барнет е американски математик. Когато бил на две годинки, лекарите му поставили диагноза „тежък аутизъм“. Според докторите той нямало да може да говори, да чете и да извършва елементарни битови действия. На 3-годишна възраст се оказало, че лекарите са сгрешили – Джейкъб можел да изрецитира азбуката от А до Я и обратно. На същата възраст Джейкъб посетил планетариума и отговорил на въпроса на гида защо луните на Марс са с толкова странна форма. Влязъл в Университета на Индиана на 10-годишна възраст. Докато работел над докторската си дисертация, Барнет твърдял, че някой ден ще успее да обори теорията на относителността на Айнщайн. В момента работи над дисертация в областта на квантовата физика.

6. Марк Чан Боедихарджо



Марк Чан Боедихарджо е роден в Хонконг и до момента е най-младият студент, учил някога в Хонконгския университет. Започнал да следва едва на 9-годишна възраст и учил по специална програма, в която се обръщало особено внимание на математиката и статистиката. Междувременно взел успешно и осем гимназиални матури. Сега Марк има две дипломи – за бакалавър математик и за магистър по философия в сферата на математиката, получена през 2011 г. - година по-рано, отколкото било предвидено в учебния план. В момента момчето се бори за докторска степен по философия на математиката в САЩ.

7. Приянши Сомани



Приянши Сомани е от Индия и има уникалната способност да извършва наум изключително сложни математически изчисления. На шест години започнала да смята наум, а на 11 заела първото място на състезанието „Mental Calculation World Cup“. Приянши надминала 36 други състезатели от общо 16 страни, изчислявайки корен квадратен от десет шестцифрени числа за 6 минути и 51 секунди. За капак тя се оказала и единственият участник в историята на конкурса, който не допуснал нито една грешка при събирането, умножението и извличането на корен квадратен. Приянши станала новия световен рекордьор по извличане на корен квадратен наум през януари 2012 г., когато изчислила корена на десет шестцифрени числа за 2 мин. и 43 секунди.

8. Аким Камара



Аким Камара е цигулар от Берлин. Започнал да свири на цигулка на 2-годишна възраст и се отличава със забележителна музикална памет – той помни всички мелодии, които е слушал още като бебе. Аким се научил да свири много бързо – само за шест месеца обучение. Направил дебюта си през декември 2003 г. на 3-годишна възраст. Свирил на коледен концерт.

9. Итън Бортник



Итън Бортник е музикант, текстописец и актьор. Когато бил само на 3 годинки започнал да свири на клавесин, а на 5 години – да композира. Дебютното му изпълнение се състояло на „The Tonight Show“ с Джей Лено през 2007 г., след което момчето неведнъж имало участия на живо. Итън влязъл в Книгата на рекордите на Гинес като най-младият солов изпълнител в света. При това е и най-младият хедлайнер, свирил някога в Лас Вегас, излизайки на сцената едва на 10-годишна възраст.

10. Таниш Матю Авраам



Таниш Матю Авраам е един от най-младите членове на Менса, където членува от 4-годишен. Гениалността му се проявила още когато бил на 4 месеца – той започнал да разглежда детски книжки и да отговаря правилно на въпроси относно съдържанието им. При встъпването си в Менса на теста за интелигентност получил резултат от 99.9 %. На пет години Таниш завършил само за пет месеца пет курса по математика по образователната програма на Станфордския университет за надарени младежи. На шест години влязъл в гимназия, а после и в колеж – по всички предмети оценката му била не по-ниска от 5. Той често публикува есета на уебсайта на Лунния институт на НАСА.