Автор
Мария Николова

10 неща, които правят добрите майки

Ние искрено вярваме, че ако си задавате въпроса „Добра майка ли съм?“, вие вероятно наистина сте такава. Смятаме още, че няма специфичен списък от неща, които трябва да правите, за да сте добра майка. Това, което ви прави такава, е безграничната любов, с която дарявате малките същества. А най-добрият урок за мъничетата са примерите, които всеки ден им даваме. В тази връзка ние съставихме списък с десет неща, които е хубаво децата ни да виждат у нас.

1.Добрата майка се смее

Смехът е най-доброто лекарство. Способността ни да се смеем е дар. Нека да го дадем и на децата си.

2.Добрите майки правят грешки

Всеки прави грешки, дори майките. Проваляме се, след което се изправяме и опитваме отново. Хубаво е да научим децата си да не се разочароват от грешките, а да могат да ги преодоляват и да си дават втори шанс.

3. Добрите майки казват „Съжалявам“

Кажете, че съжалявате...на децата си, на съпруга си, на касиерката в магазина. Важно е да знаят, че когато сбъркат, е важно да признаят грешката си и да се извинят.

4.Добрите майки се харесват

Искате дъщеря ви да харесва тялото си или пък синът ви да вярва, че ще изкара шестица на теста по математика. Покажете какво значи да обичаш и да вярваш в себе си чрез думи и действия.

5.Добрите майки не говорят за другите

Постарайте се децата ви да не чуват лоши изказвания по адрес на чужди хора. Хубаво е те да чуват добри думи за другите.

6.Добрите майки не пестят комплименти

Представете си колко добре ще се почувствате, ако някой дойде и ви каже, че днес изглеждате прекрасно. Всеки би се зарадвал на такъв комплимент. Не пестете добрите думи към околните, те ще ги направят щастливи, а вие ще научите децата си и те да бъдат мили с другите и да могат да ги зарадват с някоя добра дума.

7.Добрите майки се отнасят към съпруга си с уважение

Ако сте щастливо омъжена, покажете на децата си, че вашият съпруг е благословия. Опирайте се на него и му се доверявайте. Примерът, който давате у дома, ще служи за основа на бъдещите връзки на вашите деца. Научете ги какво е любов и какво е взаимно уважение.

8.Добрите майки оставят децата си

Не за дълго, разбира се, просто, за да поемат въздух и да се разтоварят за малко. Трябва да им покажете, че ги обичате безкрайно, въпреки че имате и живот, който не се състои само в смяна на памперси.

9.Добрите майки се грижат за себе си

Вие трябва да се грижите за себе си, защото след 20 години вашите деца ще помнят това и ще го възпроизведат в живота си по някакъв начин.

10.Добрите майки си изпускат нервите

Да, дори добрите майки понякога губят контрол и правят от мухата слон. Но е нормално децата да виждат това. Нека знаят, че колкото и да изглеждате като Супержена, вие сте обикновен човек със своите грижи и натоварвания. И вие имате добри и лоши дни, и вие огладнявате и вие се разочаровате. Вие не сте перфектни.