Ако и вие все още не сте купили подаръци и не сте започнали трескавото пазаруване, тези съвети са за вас.

1. Не трябва да обикаляте неуморно магазините, за да намерите дискове и книги. По-добре ги поръчайте от някой онлайн магазин. Уверяваме ви - по това време на годината магазините са бойно поле, на което е трудно да оцелееш.

2. Вместо да купувате подаръци за всички приятели на децата ви поотделно, което много лесно може да се превърне в огромна сума, направете таен Дядо Коледа. Организирайте се с другите майки и теглете билетчета така, че всеки да купи един подарък на фиксирана цена.

3. Вместо да си разменяте скъпи подаръци с любимия човек, защо не купите чифт дълги чорапи и не ги напълните с малки, но по-смислени подаръци. Сложете лимит от например, 40 лв. на подарък и върнете забавата в това какво да си подарите един на друг

4. Купувайте на едро. От сега нататък се оглеждайте за "3 за 2" тип прмоции по магазините, за да спестите пари.

5. Когато пазарувате онлайн, купете всичко необходимо от едно място, за да спестите от пощенски разноски и опаковки.

6. Мразите ли да купите подаръци и после да ги видите по-евтини две седмици по-късно през януарските намаления? Задръжте покупките на дрехи до последния момент.

7. Преди Коледа магазините за подаръци изобилстват от най-различни керамични чаши, пълни с шоколадчета, но много по-евтино ще ви излезе ако купите красиви чаши и да направите собствен микс.

8. Поглезете любимия човек като го заведете на заснемането на любимото му телевизионно шоу.

9. Купете голяма рамка, поставете в нея семейни снимки и я подарете на бабите и дядовците, лелите и т.н. Лични подаръци като този означават много повече, а не струват почти нищо. Ако пък роднините ви са меломани можете да им запишете диск с любима музика, чиято обложка да направите ръчно.

10. Ако искате някой човек да си спомня за вас цяла година, можете да му подарите абонамент за списание.

11. Изпратете онлайн поздравителни картички. Те не оставят дълъг спомен, но са безплатни и екологични