Автор
Woman.bg

12 мита за бременността, в които трябва да спрем да вярваме

Бременността безспорно е най-емоционалният и вълнуващ период в живота на всяка жена. Ето защо не е изненадващ и фактът, че около този период, когато майката е в трепетно очакване на своята рожба, все още витаят огромен брой митове и предразсъдъци. По-долу обръщаме внимание на най-често срещаните заблуди и суеверия, оцелели през вековете до днес:

1. Бременните жени трябва да ядат "за двама"

Експерти от Световната здравна организация твърдят, че ако една жена е със здравословно тегло, то през първия триместър на нея не са ѝ необходими допълнителни калории. Такива обаче са ѝ нужни във времето на второто тримесечие, когато препоръчителното допълнително количество храна трябва да е около 340 калории на ден, а в третото – около 450. Това се равнява например на 1 ч.ч. кисело мляко с шепа слънчогледови семки или сандвич със сирене.

Ето защо, бъдещата майка не трябва да се храни повече, а правилно.



2. През бременността жените оглупяват

Хормоналният дисбаланс, който настъпва по време на бременността, прави жената по-емоционална, чувствителна и често пъти изпълнена с коя от коя по-нелогични и нелепи идеи и разсъждения. Интересното обаче е друго – именно през този период немалко бъдещи мами се оказват неочаквано връхлетени от силата на вдъхновението, откриват у себе си нови и неподозирани до този момент таланти и умения. Някои започват да творят картини като същински виртуози на четката, други пишат книги за бъдещите си деца, а трети биват осенени от находчиви идеи за бъдещ успешен бизнес.

Но в същото време се оказва, че феноменът "mamnesia" (бременен мозък) наистина съществува. Бъдещата мама започва действително да става все по-разсеяна и отнесена, което се дължи най-вече на бушуващите хормони, сутрешното гадене и емоционалната неразположеност от всичките тези промени в тялото ѝ. Освен това мозъчната дейност на бъдещата майка се преадаптира така към новите условия, настъпили в организма ѝ, че да се формира по-бързо привързаност между детето и нея. Поради това е по-трудно една жена да прави няколко неща едновременно и тя наистина може да забрави за някои от тях.

3. Ултразвукът уврежда здравето на детето

Съгласно правилника на Министерството на здравеопазването ултразвук при нормално развитие на бременността се извършва 3 пъти – един на всеки триместър. По-честото прилагане на ултразвук се препоръчва само в случаите, когато нещо застрашава здравето на бъдещата майка.

Ултразвукът е базиран изключително и само на нейонизиращо лъчение, така че този тип изследване не може по никакъв начин да се сравнява с рисковете на рентгеновите лъчи например. Ултразвуковото изследване дава възможност да се изключи наличието на извънматочна бременност, както и да се разбере вероятността от настъпването на евентуални патологии на плода във времето с цел да се помогне на бебето и бъдещата майка.

4. Първото дете трябва да се роди преди 30-годишна възраст


Според статистиката възрастта увеличава риска от раждането на дете с нарушения в развитието. Имайки предвид факта, че жените на 35 години раждат по-рядко от тези между 20 и 30 години, горната статистиката се превръща в обикновени цифри. Освен това съвременната диагностика разкрива аномалии в развитието на детето в много по-ранен етап, така че жените да могат да планират бременност, когато действително се почувстват готови за нея, както във физически, така и в психологически план.

Повечето лекари смятат, че идеалната възраст за раждане на първото дете е между 20 и 30 години. Според резултатите от научните изследвания на д-р Джон Миргоски от Тексас пък, оптималната възраст за раждане на здраво дете е 34 години.

5. Бременната жена предпочита сладко вместо солено


Тялото на бременната жена може да изисква набавянето на липсващи хранителни вещества и минерали по много странен начин. Предполага се, че това се случва в резултат на промени, които настъпват с хормоналните нива. И тези промени са толкова странни, че ако сега жадувате за картофи или кисело мляко например, в следващия момент може и да ви се повдигне от миризмата на същите тези храни или пък да ви се дояде безумно много нещо сладко. Апетитът към определени и странни храни не бива да ви смущава. Притеснително е тогава, когато бъдещата майка иска да яде нещо необикновено и изключително вредно, както за нея, така и за бебето (например тебешир, пръст, глина, боя, утайка от кафе и др.). Учените не са установили причините за този феномен, но предполагат, че e комбинация от биохимически, психически и културни фактори.

Между другото, в списъка на любимите продукти на бременни първото място е заето от Негово величество шоколада.

6. Фитнес, пешеходен туризъм и плувен басейн? Не, само тишина и спокойствие

Ако бременността е нормална, редовното физическо натоварване е дори необходимо за бъдещата майка. Спортът ще ви помогне да запазите себе си тонизирани, ще бъде от полза за развитието на бебето, ще улесни процеса на раждане и ще ви помогне бързо да се върнете към формата си от преди раждането. И не се стряскайте – природата е помислила за всичко: по време на бременността мускулите и сухожилията на жените стават по-еластични и здрави.

Обсъдете с лекаря и опитен инструктор схемата и интензивността на вашите тренировки.



7. Сексът по време на бременност може да навреди на детето

Вероятно повечето легенди разказват за опасностите от секса по време на бременност. С други думи – той е вреден, опасен, неприятен и като цяло неморален. Но ако бременността е нормална, интимната връзка няма да навреди на бебето.

Напротив, обичайният сексуален живот е желателен, тъй като не само помага за укрепване на тазовите мускули, но и дава положителни емоции на бъдещата майка. А психологическото състояние на една жена през този период е много, много важно.

8. Бременната не бива да боядисва косата си и да лакира ноктите си

Да бъдеш красива и добре поддържана по време на бременността е естествена потребност на всяка жена. За да избегнете риска от вредните химикали в съдържанието на лаковете и боите обаче, е достатъчно само да проучите по-внимателно състава на продукта, когато го купувате. Ако сред компонентите сте открили толуен, формалдехид, камфор, амоняк или резорцин, тогава е по-добре да отложите въпросните козметични процедури след раждането на детето.

Качествената модерна козметика на добре познатите марки не съдържа опасни вещества, поради което може да се използва.

9. Яжте риба и орехи, за да родите интелигентно дете

Полезните свойства на тези продукти не могат да бъдат отхвърлени. Орехите са богати на калий и магнезий, които укрепват кръвоносните съдове и сърцето, а също така имат благотворен ефект и върху нервната система. Йодът в рибата е полезен за щитовидната жлеза. Следователно бъдещата майка задължително трябва да ги добави към диетата си.

Рибите и ядките съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за поддържането на здравето на мозъка. Въпреки това тяхното влияние върху развитието на умствените способности на бъдещото бебе не е доказано.

10. Стресът при бременните жени е много вреден

Постоянният и тежък стрес обикновено не е полезен за никого. Но всички ние попадаме в различни стресови ситуации и това е напълно нормално. Много по-важно обаче е не самата неприятна ситуация, а нашето отношение към нея.

Безкрайното безпокойство по темата "заради моето вълнение, от което бебето страда" е всъщност много по-лошо от краткото емоционално напрежение. Достатъчно е просто да си кажете, че малките проблеми не могат да развалят настроението ви.



11. Крем против стрии - вашият асистент номер 1

Кремът против стрии се смята за истинска панацея и ефективен начин за решаване на всички проблеми. Но неговият състав не е много различен от овлажняващия лосион. Разбира се, използването на такъв крем може да направи кожата ви по-еластична, но по чудотворен начин да премахнете всичките си стрии, е извън неговата сила.

Не подценявайте генетичния фактор, както и вида на кожата си.

12. През третото тримесечие трябва да пиете по-малко вода

Съществува схващането, че през третото тримесечие бременните жени трябва да пият по-малко вода, така че да избегнат риска от подуване. Научен факт е обаче, че подуването на кожата в този период от бременността няма нищо общо с количеството на приетите по това време течности.

Напротив, достатъчното количество вода ще ви помогне по-бързо да се справите с проблема.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.