Автор
Woman.bg

12 (Не)обичайни признаци за ранна бременност

Наред с неизменните сънливост, виене на свят, гадене и болезнени, свръхчувствителни гърди, сред симптомите, каляващи издръжливостта и себеотрицанието на бъдещата майка още в началото на бременността, има и такива, за които по-рядко чуваме. За тях и всички останали признаци, които подсказват за наличието на бременност, нека да видим сега:

1. Запушен нос и хрема

Да, добре прочетохте. Звучи невероятно, но е факт. И със сигурност е един от необичайните признаци, подсказващи за бременност. Едва ли бихте обърнали внимание, ако изведнъж ви хване хрема или усетите, че носът ви се запушва. Вероятно ще помислите, че сте хванали настинка и може би ще сте прави. Но може да се окаже, че това е един от най-ранните симптоми на бременност. Симптоматиката, която наподобява настинка или грип, е често срещана при бременните. Това е така, тъй като се покачват нивата на естроген, което може да причини подуване на лигавиците, включително тези на носната кухина.

2. Чувствителни гърди

Повишаването на чувствителността на гърдите е един от първите признаци на бременността. Ако е настъпила бременност, гърдите могат да станат по-твърди и да се появи усещане, подобно на леко пробождане с иглички. Тъй като хормоните по време на бременност увеличават кръвоснабдяването на гърдите, може да забележите усещане за изтръпване в зоната около зърната.

3. Потъмняване на ареолите

Ареолите, така се нарича зоната около зърната на гърдите, могат да станат по-тъмни при наличие на бременност. С времето потъмняването дори може да стане по-изразено. Причината отново е в хормоните, предизвикващи по-интензивен кръвопоток в областта около зърната. Потъмняването на ареолите може да се забележи още около втората седмица след зачеването.

4. Вагината променя цвета си

В периода около четвъртата седмица след зачеването вагината може да промени цвета си. Това отново се дължи на увеличеното кръвоснабдяване в зоната, което води до видимо изменение на вагиналната кожа от розово до тъмнолилаво или червено.

5. Повишено вагинално течение

Забелязването на допълнително вагинално течение е изключително често срещан симптом при ранна бременност. Бременността може да ви направи по-предразположени към вагинална кандидоза (млечница), така че ако забележите необичайни промени във външния вид или миризмата, направете консултация с вашия лекар.

6. Необичайни стомашни спазми

Странните стомашни спазми също са знак, който може да навежда на мисълта, че сте бременни. Болезнените усещания се задействат при имплантирането – когато оплоденото яйце се прикрепва към стената на матката. Често пъти те са съпроводени от усещането за гадене, което понякога може да премине и към повръщане. Ако забележите крампи или болки в корема, които не са последвани от период, направете тест за бременност.

7. Кървящи венци и кървящ нос

Лигавиците могат да се подуят по време на бременност заради промяна в хормоните, така че венците и носът могат да прокървят. Можете да забележите кръв по четката за зъби или по ноздрите, тъй като хормонът прогестерон се повишава от бременността. Понякога тъканта на венците може да се инфектира от зъбната плака, а това да доведе до гингивит, като се счита, че болестта афектира половината от бременните.

8. Неочаквано зацапване

Кървенето при имплантацията (вгнездяването) на оплодената яйцеклетка е най-ранно проявяващият се симптом за бременност. Около осем дни след зачеването ембрионът се имплантира в маточната стена. При някои жени се получава леко ръждиво зацапване, както и лека тъпа болка ниско в коремната област. Кървенето е съвсем слабо и продължава най-много ден-два, обясняват гинеколозите. И предупреждават – ако освен зацапване ви мъчат болки – тичайте на лекар! Това може да е симптом на извънматочна бременност.

9. Необяснима умора

Ставате от сън, а се чувствате адски уморена? И два часа работа са в състояние да ви докарат до изтощение? Не, най-вероятно не ви е хванал грип. А сте бременна! Причината за умората и сънливостта са в повишените нива на прогестерон. И обикновено се появяват още в първата седмица след зачеването. Не се бойте – умората ще премине. Но едва през втория триместър на бременността. И, за жалост, навярно ще се завърне в навечерието на раждането.

10. Подуване на корема

Апетитът ви е вълчи, а коремът постоянно се подува? Не, не е задължително двата симптома да са свързани. Подуването на корема в първите седмици на бременността се дължи отново на хормоните и често се бърка от жените със симптомите на предменструалния период. Някои дами дори се оплакват, че панталоните започват да им „опъват” на кръста още през първия месец – нищо, че тогава бебенцето им е едва няколко милиметра. Истината е, че подуването е съвсем нормален симптом при ранна бременност. Нищо, че е по-рядко срещан.

11. Често уриниране

Честите визити в тоалетната започват по-късно от гаденето и главоболието. Обикновено след около шест или осем седмици след зачеването. Причината е, че по време на бременността количеството на кръвта и течностите в организма се повишават. Оттам – и тичането до тоалетна.

12. Повишен апетит

Напук на сутрешното гадене, вълчият апетит също е сред ранните симптоми на бременността. Част от дамите започват да хапват „за двама” още седмици след зачеването. Други пък проявяват доста ексцентрични вкусове – като месо със шоколад например. Трети намразват любимите си блюда и им се ядат нетипични за тях неща. Капризите на апетита могат да отшумат до края на първия триместър, но могат да ви „мъчат” и до раждането, предупреждават лекарите.

Четете още: Какво ще стане с корема ви, ако качите 25 кила по време на бременността