Да бъдеш майка e най-голямата гордост и отговорност в живота на една жена. Всяка дама избира различен начин да се справи с трудностите и възпитанието на детето си и прави всичко, което намира за най-добро за любимото си същество.

Психолозите твърдят, че не съществува понятие като идеалната майка. Да бъдеш родител не е дисциплина, която можеш да изучаваш в специализирано училище, а е инстинкт и най-вече следване на примера, който си получилa от своята майка. Много често жените се превръщат в копие на майките си и възпитават децата си по същия начин, което се случва несъзнателно. Но независимо дали жената отглежда наследниците си по начина, по който е отгледана тя, или следва някакъв друг модел на поведение, едно е сигурно – тя прави най-доброто, на което е способна, защото майчинският инстинкт е залегнал във всяка една от нас.

Не можем да отречем, че има няколко основни типа майки. Нека видим кои са те.



Майката орлица

Тя е готова на всичко, за да защити детето си. Тя е като кокошка, която непрестанно следи пиленцата си и не дава косъм да падне от главата им. Ще осигури комфорт за децата си с цената на всичко, дори и на това да остане гладна. Тези майки обикновено имат навика да бъдат обсебващи и организират времето на децата си с различни полезни дейности – изучаване на чужд език, спорт, уроци по пиано и какво ли още не. Те дори не разбират кога идва онзи момент, в който пиленцата трябва да напуснат гнездото и сами да се погрижат за себе си.

Образцовата майка

Повечето млади майки, които имат едно дете, са склонни да се вманиачават и да бъдат идеални във всяко отношение. Те не допускат малчуганът им да не изглежда представително. Детето винаги трябва да бъде облечено безупречно и да бъде най-добро във всичко. Такива майки са много амбициозни и се чувстват длъжни да внушат на децата си, че на всяка цена трябва да бъдат отличници. Те дори прехвърлят неосъществените си мечти върху децата си.

Еко мама

Ако кажем, че тази жена прави всичко възможно, за да бъде здраво детето ѝ, ще бъде малко. Тя не дава на никого и по никакъв повод да докосне мъничето ѝ, то дори почти не е виждало слънце. Също така не дава адаптирано мляко на бебето си, задължително го кърми до 3-годишна възраст, купува му единствено памучни памперси и играчки от естествени материали. Тя не си пада по лекарствата, залага на хомеопатия, ходи на йога и използва само био продукти.



Мама диктатор

Тук вече става страшно. Нищо не може да убегне на тази жена и всички решения, отнасящи се до детето ѝ, независимо от възрастта му, трябва да бъдат взимани от нея. Мисълта, че може да изгуби контрол, я ужасява, защото е убедена, че е избрала най-добрия път за него. Предпочита детето ѝ да бъде зависимо от нея.

Мама слуга

Безкрайната любов на майката към детето ѝ може да я превърне в негов слуга. Тя е готова да изпълни всеки негов каприз. Желанията на детето ѝ са закон за нея. Светът и плановете ѝ за деня се въртят изцяло около настроенията му, защото за нея няма нищо по-важно от задоволяването на прищявките му.

Стилната майка

Няма как да не я забележите на детската площадка. Тя не е с дънки, маратонки и фланелка и косата ѝ не е хваната на нещо като кок – типичната прическа за повечето уморени родителки. Облечена е в най-новите си дрехи, които е успяла да купи набързо от мола, защото предварително е разгледала какво се предлага по магазините в интернет. Детето ѝ също е забележително стилно и се откроява от останалите.



Майката чревоугодник

Тя никога няма да позволи детето ѝ да яде преработена храна с консерванти, огромно количество захар и други вредни съставки. Тя е царица в кухнята и за нея здравословното хранене е над всичко. Винаги приготвя интересни нови рецепти и детето никога не остава гладно.

Незрялата майка

Майчинството невинаги е очаквано и често е стресиращо за някои жени. Особено за тези, които все още не са осъзнали, че те самите вече са пораснали и е време да отгледат малко човече. Те още се чувстват като деца и нямат навика да се доверяват на собствената си интуиция. Често са безотговорни и дори не го съзнават. Подобно поведение може да бъде срещнато, както при твърде млади майки, така и при по-възрастни.

Непредсказуемата майка

Настроенията ѝ се сменят със скоростта на светлината и поведението ѝ е непостоянно. Тя може да бъде весела, тъжна, угрижена, строга, забавна, безотговорна и прекалено отговорна в рамките на един ден. Не е в състояние да контролира емоциите си и с лека ръка променя мнението си по всякакви въпроси.



Мама умница

Тя има 3 висши образования, постоянно е с книга в ръка и има учудващи познания в най-различни сфери. Проучила е всеки въпрос, свързан с израстването на детето и има обяснение за всичко. Ако имаше училище за майки, тя непременно щеше да го завърши и да се завърне като преподавател. Категорична е, че образованието е най-важният приоритет за детето ѝ.

Бизнес мама

За нея е недопустимо да отсъства от работа или да няма таблет, телефон или лаптоп под ръка, дори когато е на детската площадка. Работата ѝ е на първо място и никога не прави компромис с нея. Поради тази причина детето ѝ е отгледано почти изцяло от баба си или от гледачката си. Малчуганите с такива майки често се и самовъзпитават.

Мама приятелка

Тя не иска детето да има страх от нея, а да бъде негов приятел. Държи да го научи на самостоятелност от рано и не го глези излишно. Също така оставя детето си само да прави изборите в живота си, тя е най-добрият му съветник. Никога не губи комуникацията с детето си.



Мама блогър

Тя е модерна, нестандартна и обожава да споделя личния си живот в интернет. С нетърпение показва всяка нова рецепта, която е научила в социалните мрежи и разказва за всеки сладък момент от майчинството. След време наследниците на тези майки ще могат да видят цялото си детство в интернет. Някои дори успяват да превърнат профила си в социалните мрежи в бизнес.

Четете още: Чака ли бебе Ивет Лалова ?