20 грешки, с които младите майки си тровят живота

18 март 2019 | 10:53
4601
1
Снимки: Unsplash
1

Сигурно всяка от нас е правила поне една от описаните по-долу грешки – все пак няма безгрешни хора.

Да бъдеш млада майка е тежка задача, както физически, така и психологически. В продължение на девет месеца си била гледана като писано яйце и са ти угаждали на всеки каприз – а после бебето се ражда и цялото внимание се насочва към него. Твоите потребности и интереси вече не вълнуват никого. Освен това се чувстваш ужасно несигурна – ти нищо не умееш, нищо не знаеш за бебетата, а си заобиколена от куп „добронамерени съветници“, които постоянно ти напомнят, че не си твърде добра майка. С такава нагласа лесно може да се стигне и до депресия. Майчинството обаче ще бъде много по-лесно и приятно, ако жените спрат да допускат следните 20 типични грешки.

1. Да смяташ, че правиш всичко погрешно

Младите майки винаги се подлагат на жестока самокритика. Много родилки поначало се надяват, че опитът ще си дойде сам, веднага щом детето се появи на бял свят. Когато обаче се приберат вкъщи от родилното, те осъзнават, че знаят нищожно малко за грижите, от които се нуждае бебето, и затова смятат, че правят всичко погрешно. „Начинаещите“ майки трябва да имат предвид, че майчинството е опит, за натрупването на който се иска време и практика.

2. Да се опитваш бързо да си върнеш формата

Знаменитостите често публикуват в социалните мрежи снимки на идеалните си тела броени седмици след раждането. Това кара младите майки да се чувстват длъжни да се стегнат в рекордни срокове. При това околните изобщо не са на това мнение и не очакват подобни подвизи от жена, която е износила и родила дете.

Всички млади майки не бива да забравят, че излишните килограми, които са се натрупали през деветте месеца бременност, не могат да се стопят за броени дни или седмици. Фокусирайте се върху здравословния начин на живот – тогава излишните сантиметри постепенно ще изчезнат от само себе си.3. Да се опитваш да купиш всичко, което се предлага в детския магазин, дори ако не ти стигат парите

В интернет е пълно с реклами на „must-have“ неща за бебета – и не всички майки успяват да подминат равнодушно тези реклами, особено ако искат най-доброто за детето си. Може много от закупените артикули така и да не се ползват в бъдеще, но интернет казва „трябва“ и жените прахосват парите си до стотинка в детските магазини за всякакви глупости. Ако пък нямат необходимите средства, започват да се самообвиняват, че не могат да осигурят щастливо детство на децата си, с най-добрите играчки и проходилки.

Повярвайте ни – за бебето е къде по-важно да има щастлива майка. Съставете си списък от приоритетни неща, които са наистина необходими. Освен това се посъветвайте с други мами, преди да купите поредното безполезно устройство от детския магазин.

4. Да не се грижиш за себе си

Младите майки са толкова заети с грижи за детето, че забравят напълно за себе си. Гледането на бебе и без това ни лишава от много неща. Без елементарни дребни удоволствия (топла отпускаща вана, маникюр, обличане на красиви дрехи, излизане с приятелки на кафе) животът на младата майка става още по-труден. За да бъдете добра майка и да се наслаждавате на майчинството, не забравяйте да се грижите и за себе си.

5. Да се опитваш да свършиш цялата къщна работа, гледайки дете

Много млади майки смятат, че са способни едновременно да гледат бебе, да готвят, да чистят и дори да изпълняват други задачи, с които са свикнали преди раждането. Има и жени, които просто нямат избор, защото не могат да разчитат на подкрепата на роднините си.

Всичко това обаче изтощава младите майки. Затова е важно поне през първите месеци да прехвърлите домакинските си задължения на други хора, а вие самите да се съсредоточите върху нуждите на бебето.

6. Да не изградиш режим на сън у детето

Най-уморителното в гледането на бебе е да ставаш посред нощ, когато то плаче, а после дълго да го приспиваш. Но това е неизбежно, защото детето още не разполага с други начини да съобщи на мама, че е подмокрено, гладно, че му е неудобно или го боли коремче.

Затова е важно майката възможно най-рано да научи детето да спи по определен режим – така ще е много по-лесно както за нея, така и за бебето.

7. Да се опитваш да спазиш всеки един съвет

Когато една млада жена е бременна или е родила наскоро, много хора покрай нея се чувстват длъжни да ѝ дадат съвет – независимо дали ги е попитала за нещо или не. Ще чувате постоянно наставления как да държите детето, как да го храните, как да го преобувате или дори обличате („Как така си го изкарала без шапка?!“). Разбира се някои съвети могат да бъдат жизнено важни, но може да има и вредни съвети, които само да ви усложнят живота. Затова, преди да вземете на сериозно мнението на поредния многознайко, се консултирайте с лекар.8. Да сравняваш детето си с други деца

Важно е да имате предвид, че всички деца са различни. Да, има някои норми за развитието на бебето – на кой месец да му пораснат първите зъбки, на кой месец да проходи. Но не всички деца се вписват в тези норми. Някои проговарят рано, други – малко по-късно, но това изобщо не означава, че първите ще имат по-голям успех в живота. Затова отбягвайте сравненията с други деца и се съсредоточете върху грижите за вашето собствено.

9. Да приемаш гости, когато нямаш желание и сили за това

Раждането на дете винаги става причина за посещения на приятели и роднини, които искат да видят бебето и да го подържат на ръце. За майката обаче този наплив на гости често е излишен стрес. Не се притеснявайте да обясните на близките си, че гостуването им ще е кратко, защото имате много задачки, че трябва да си измият ръцете, преди да пипат бебето, и че не трябва да го целуват, защото то е податливо на всякакви зарази.

10. Да не се съветваш с опитни майки

По-опитната майка може да улесни значително живота на младата и зелена мама, защото е преживяла всичко, което на „новачката“ тепърва ѝ предстои. Както знаете, по-лесно е да се учиш от чуждите грешки, отколкото от своите собствени.

11. Да бъдеш прекалено предпазлива

През първите дни майките обикновено взимат бебето на ръце особено предпазливо. В това естествено няма нищо лошо. При някои обаче загрижеността и тревогата достигат твърде високи нива, усложнявайки живота както на майката, така и на детето. Бебетата са много по-корави, отколкото си мислим. Освен това не можем да ги вържем за себе си – те съвсем скоро ще порастнат и ще поискат да бъдат самостоятелни.

12. Да не се готвиш за появата на бебето

Някои родилки отлагат „бебешкия шопинг“ за последния момент. При напреднала бременност обаче те се уморяват по-лесно, затова пазаруването на памперси и ританки, както и ремонтът на детската стая, стават твърде изтощителни за тях. Погрижете се за всичко през второто тримесечие, когато сутрешното гадене е преминало, но все още сте достатъчно енергични.

13. Да имаш завишени очаквания

Родилките често си представят колко ще е наситен животът им с новороденото бебе. Реалността обаче не винаги отговаря на очакванията им. Важно е да живеете в настоящия момент и да не се терзаете, че нещо не е станало така, както сте го планирали. Иначе рискувате да изпаднете в дълбока депресия. Ако младата майка се притеснява, че състоянието ѝ е далеч от очакваното, добре ще е да потърси подкрепа от страна на близките си или дори да се консултира с психолог.

14. Да не оставяш детето на грижите на бащата

Често младите майки поемат цялата отговорност за гледането на детето, отрязвайки бащата от тези задължения. Вместо да избутвате мъжа си по-далеч от детето с думите „Дай, аз сама ще го преобуя!“, включете таткото в процеса – покажете му как да се грижи правилно за бебето и посветете получените минути свободно време на себе си.15. Да не приемаш промените

Дори и след 9 месеца бременност много млади жени не могат да приемат, че вече са майки. Те искат да водят същия живот, какъвто са имали преди раждането, да ходят по клубове, да си позволяват дълги пътувания. Но грижата за новороденото е работа, с която са ангажирани 24/7. Следователно те трябва да пожертват много неща за доброто на детето. Да приемеш тези промени е първата крачка към щастливото майчинство. Освен това предишният живот няма да избяга – ще се върнете към него, когато детето поотрасне.

16. Да тъгуваш заради детето

Майките трябва да се запасят с много търпение, особено през първите месеци. Постоянният плач на бебето може да докара родилката до нервен срив. Друг път, когато току що преоблеченото дете повърне върху чистите си дрешки, уморената майка може да се отчае до сълзи. Ако преживявате нещо такова, значи спешно имате нужда от почивка. Освен това не позволявайте на действията на детето да ви разстроят или ядосат. Повярвайте ни, то не го прави нарочно. Ако взимате всичко присърце, животът ви ще стане още по-труден.

17. Да оставяш детето да спи в друга стая

Много родители подреждат детската стая с толкова внимание, радост и вълнение, че бързат веднага да настанят бебето в нея. Скоро обаче осъзнават, че е много по-удобно детето да спи в спалнята на родителите си – постоянното притичване до детската стая може да е доста уморително.

18. Да не използваш биберон-залъгалка

Някои мами се страхуват, че ако свикне със залъгалката, бебето няма да иска да цица от гърда. Затова е добре първо да създадете нужните навици за кърмене и после вече с чиста съвест да дадете биберонче на детето. Залъгалката ще го успокоява и ще му помага да заспи.

19. Да се притесняваш какво ще си помислят другите

Всеки човек си има своите представи за това как трябва да се държи една млада майка. И всеки ще намери за какво да упрекне дори и най-идеалната мама – не можем да угодим на всички. Например много хора критикуват кърменето на обществени места. Бебето обаче има право да се храни по всяко време и на всяко място. Така че не се тревожете какво ще си помислят другите за вас. Правете само онова, което е правилно за вашето дете.

20. Да се опитваш да подариш целия свят на детето си

Любещите майки искат да дадат на детето си всичко, включително и нещата, от които са били лишени като малки. Но не всички успяват да го направят – и понякога жените се терзаят, че не са дали най-доброто на своето бебе.

Трябва да сте наясно, че гледането на дете изисква сериозни разходи. При това бебетата почти никога не ги е грижа за скъпите играчки. Повечето от тях просто се радват на вниманието на майките си.
 

Коментари

1 Ким
  18 март 2019 | 15:41 отговор
 

С всичко съм съгласна, само дето с режима на спане не става при всяко дете. Те нямат изградена нормална система до 2-рата година. Боли ги от колики,растене на зъби, огладняват и ожадняват. Не е лесно както на теб ти е удобно да настроиш и детето -не е тамагочи

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.