Автор
Антония Михайлова

4 мита за децата, родени със секцио

В последно време все повече майки решават да родят чрез цезарово сечение. Истината е, че днес рисковете от него са сведени до минимум, но това не го прави по-малко опасно за здравето както на майката, така и на бебето. Затова и съветът на експертите е до услугите на цезаровото сечение да се прибягва преди всичко в случаите, когато то се налага – тесен таз или конкретен здравословен проблем. Ако обаче, по една или друга причина, бебето се е появило на бял свят чрез секцио, това не бива да притеснява родителите поради наложените схващания и спекулации по отношение на здравето и развитието на тези деца.

Вижте кои са най-разпространените митове и заблуди за малките човечета, родени със секцио:

Мит 1 - Родените деца със секцио изостават във физическото си развитие

Действително, децата, родени със секцио, се отнасят към рисковата група по отношение на ръста и теглото. Но дали мъничето ще изостане във физическото си развитие, или не, зависи от много фактори – в частност и от това дали цезаровото сечение е планирано, или екстремно. При второто несъмнено рискът е по-голям. При секцио първото вдишване на бебето настъпва по-късно. Също така то крие риск от попадане на околоплодна вода в дихателните пътища, а под въздействието на приложената по време на операцията анестезия, се потиска нервната система. Всичко това води до нарушения на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. По време на операцията и след нея организмът на бебето изпитва недостиг на кислород, което е неблагоприятно за ранната адаптация към новите условия и действително може да окаже последствия за физическото развитие. Но...

Изоставането във физическото развитие на родените със секцио зависи не само от начина на раждане, но и от това как протича бременността, дали жената има някакви хронични заболявания и т.н. В същото време, ако жената е здрава, но секциото се налага поради тесен таз или друг здравословен проблем и ако операцията мине успешно, бебето е напълно нормално да има добри показатели за ръст и тегло. Така че рискът децата, родени със секцио, да изостават във физическото си развитие, не е толкова голям, колкото повечето от нас си мислят.



Мит 2 - Бебетата, родени със секцио, плачат повече от тези, родени естествено

Абсолютно невярно. Всъщност цезаровото сечение оказва неблагоприятно въздействие върху нервната система поради кислородния глад, който то изпитва. Секциото е фактор за нарушение на нервната система на мъничето, а оттам и на емоционалното му състояние, но не непременно. Дори и да има такова, с времето то се нормализира напълно. И да, бебето, родено със секцио, плаче толкова, колкото и това, появило се на бял свят по естествен път.

Да припомним и друг интересен факт в тази връзка. Децата, които се появяват на бял свят по естествен път, изпитват по-голям стрес в сравнение с родените секцио. Тази реакция е съпроводена с голямо количество хормони, активиращи нервно-психологическите процеси в главния мозък и оказващи положително влияние на ранната адаптация на новороденото към новите условия на съществуване. Обратното, децата, родени със секцио, не изпитват този стрес, именно защото въздействието на препаратите за анастезия нервната система на новороденото е в потиснато състояние.

Мит 3 - Децата, родени със секцио, са хиперактивни


Под хиперактивност се разбира поведение, съпроводено от нарушена концентрация на вниманието и повишена активност на детето. Действително, секциото е един от факторите за риск за хиперактивност, която се проявява като симптом за нарушено развитие на нервната система. При правилно лечение под наблюдението на специалист обаче, проблемът може бързо да се регулира. А и хиперактивността не е състояние, характерно само и единствено за деца, родени със секцио.



Мит 4 - След секцио майката няма кърма

Известно е, че първите капки майчино мляко (коластра) са особено хранителни и незаменими - те оказват изключително мощно въздействие върху имунната защита на малкото човече. Затова и в много родилни домове по света, а отскоро и у нас, е наложена практиката при нормално раждане мъничето веднага да се поставя върху гърдата на майката. Освен това ранното поставяне върху гърдата благоприятства за по-лесната и успешна лактация.

Действително, не рядко след секцио новороденото не се слага върху майчината гърда, поради тежкото състояние на жената, а в някои случаи – и на бебето. Понякога в резултат на стреса от страна на родилката и липсата на своевременно поставяне на бебето върху гърдата, лактацията се влошава или затруднява. Друг фактор, който може да възпрепятства процеса на кърмене, е назначаването на антибиотици в някои от случаите сред раждане със секцио. Статистиката обаче доказва, че повечето майки, родили секцио, нямат затруднения с лактацията и успяват без проблем да кърмят своите рожби.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.