Автор
Антония Михайлова

4 важни фрази, които всяко дете има нужда да чува

Онези мънички неща, които всеки малчуган има изконното право и нужда да чува от своите родители! Никога не лишавайте децата си от тези думи:

Гордея се с теб!

Детето има нужда да чува този израз от своите родители. Казвайте му го, винаги когато то го е заслужило. Похвалата е от изключително значение за психологическото развитие на детето и за изграждането на неговата самоувереност. Ако малкото човече си е изпълнило възложените (от вас или училище) задачи, непременно му кажете, че се гордеете с него. Тези думи стимулират още повече желанието да полага усилия и да показва, че наистина може да се справи с всяко едно начинание. Калява волята му, стимулира творческите му заложби. Но внимавайте! Похвалата е нещо изключително важно и значимо, но само когато отговаря на правилната и обективна преценка. Детето лесно може да свикне с честите хвалби и да развие потребност постоянно да ги получава, дори когато не ги заслужава. Попадайки в един доста по-различен свят извън дома, в среда с много по-сурово, обективно и критично отношение, то може да се почувства ощетено, да развие чувство на вътрешен дискомфорт и объркана самооценка. Освен това колкото по-чести са хвалбите, толкова децата са по-чувствителни към критиките. И още – при детето, което правилно е поощрявано, критиката действа градивно.

Това е добро решение!

Естествено е всеки родител да се изявява като покровител на детето си, но не и когато подобно покровителство се превърне в навик. Детето не винаги ще бъде дете, затова ние сме длъжни да го подготвим за онзи момент, когато ще му се наложи и то да вземе самостоятелно решение, да изяви своето право на личен избор. Независимо дали той ще бъде правилен или не. Грешките са безценни възможности за израстване на детето. Ето защо да дава възможност на малчугана си да се учи от грешките си и да поема отговорност за собствените си действия е дълг за всеки родител. Детето не трябва да свиква да живее под неговия покровителски воал, защото в "реалния свят" то ще се почувства беззащитно, а с времето ще изгради по-малка устойчивост към изпитанията и трудностите на живота.

Играй и се забавлявай!

Забраните невинаги са доброто средство за възпитание на мъника. Напротив, често пъти те се оказват грешен избор на родителя и предизвикват точно обратния ефект. Даването на свобода, демонстрирането от страна на родителя, че той иска детето му да се забавлява, е и начин да покаже на малчугана си, че му има пълно доверие и вяра. Напротив, забраната, сърдитият тон, наказанията – всичко това може да предизвика чувство за малоценност у детето, а оттам да отприщи у него чувство на гняв и недоволство. Животът на детето трябва да бъде пълен със забавление и положителни емоции, с красота, радост и щастие, с трупане на спомени, които ще ги топлят и ще ги кара да се усмихват през целия им живот.

Обичам те!

Няма друга по-хубава дума на този свят, за да се почувстваш нужен. „Обичам те“, „Щастлива съм, че те имам“, „Ти си целият ми свят“ - не лишавайте децата си от тези изрази. Нека да ги чуват, ако щете ежедневно. Прегръщайте ги, говорете им… От нежност и любов детето няма да се разглези. Само ако то чувства нашата любов, нашата опора и подкрепа, ще расте спокойно и уверено, засмяно и щастливо.

Четете още: Ценностите, които всеки родител трябва да култивира у детето си