Автор
Антония Михайлова

5 изненадващи причини, които пречат на забременяването

Двойките с репродуктивни проблеми у нас са около 250 000. В САЩ по данни на Американското общество по репродуктивна медицина безплодието засяга 7,3 милиона жени и техните партньори. Това е 12% от населението в репродуктивна възраст в Северна Америка. За жалост техният брой нараства все повече с всяка следваща година. Факторите, които възпрепятстват шансовете за забременяване, могат да бъдат както от страна на жената, така и от страна на мъжа. При нежните половинки най-често те са свързани с прекарани операции, възпалителни заболявания, някои генетични фактори, наличие на ендометриоза, миома на матката и др. При мъжа обикновено става въпрос най-често за възпалителни заболявания и за такива, прекарани в детството (заушка). Стресът също е сочен като една от основните причини за този проблем.

Наред с всички тях, оказва се, има и някои други, доста по-изненадващи и неочаквани фактори, които могат да възпрепятстват зачеването.

1. Прекалено атлетично телосложение

Резултатите от редица проучвания са категорични – жените с наднормено тегло са толкова лишени от добри шансове за забременяване, колкото и кльощавите дами. Това означава ли обаче, че златната среда е някъде по средата? Не точно. Според учени от Норвежкия университет за наука и технологии 7% от всички норвежци имат проблеми с плодовитостта. Причината за това била бързо установена. В направеното от тях проучване участвали 3 000 жени с репродуктивни проблеми. Оказало се, че по-голямата част от тях посещавали интензивни тренировъчни програми, а силовите упражнения значително намаляват шанса от забременяване.

2. Ако сте жена с кръвна група 0

Учените от Университета в Йейл и Медицински колеж „Алберт Айнщайн“ установиха, че една от причините за фертилитет при жени над 30-годишна възраст е кръвната група. Оказало се, че дамите, които са с кръвна група 0, без значение от резус фактора, са били два пъти по-склонни към стерилитет. При тях се наблюдавал хормонален профил, заради който яйчниците им изглеждали по-възрастни от тези на жените на тяхната възраст.

3. Липсата на витамин D

Учени от Университета в Грац, Австралия, открили, че яйцеклетките на жените от северните народи, както и през зимните сезони, имат по-малък шанс да се имплантират в утробата. Причината за това е недостигът на витамин D. Последният помага да се повишат нивата на женските хормони – прогестерон и естроген – съответно с 13% и 21%, да се регулира менструалния цикъл и оттам да се случи успешно зачатие.

4. Твърде много консумация на обезмаслени млечни продукти

Друго проучване пък доказва, че честият прием на нискомаслени млечни продукти понижава в значителна степен шанса от забременяване. Учени от Университета Харвард установили, че жените, които наблягат на много нискомаслени млечни продукти, са изправени пред 85% по-висок риск от безплодие. В сравнение с дамите, които консумират малко или никакви нискомаслени млечни продукти.

5. Ако страдате от пародонтит

Знаете ли, че пародонтитът може да забави положителния тест за бременност с цели два месеца! До това твърдение достигнаха австралийски учени, след като изследвали жени със и без проблеми на зъбите. Изследователите установили, че на жените с пародонтит им е отнело средно повече от седем месеца, за да забременеят, отколкото на тези без заболяване на венците. Подутите венци и дълбоките джобове около зъбите развъждат бактерии, които навлизат в кръвообръщението и предизвикват възпаление, което потенциално намалява шансовете за сдобиване с наследник.

Четете още: Храните, които помагат за зачеване