„Не искам супа, искам картофкиии!“ „Не мога да ям такова нещо, ужасно е“, заявява твърдо 5-годишният злоядец и тупва отривисто с юмруче по масата. Понякога зад това поведение се крият грешки, които ние, родителите, допускаме още от захранването – твърде голямо количество храна, ограничаване на едни продукти за сметка на други, бързо ядене, шоколад за награда...

Другата крайност също е опасна. Прекалената загриженост към менюто на детето ни, желанието на родителите то да приема само и единствено здравословни или био продукти, също крие рискове за неговото здраве.

За жалост в повечето случаи осъзнаваме грешките си, едва когато мъникът вече е пуснал коремче или е прекалено слаб за възрастта си; когато настинките зачестят или е развил анемия или друго заболяване.

На първо място трябва да сме наясно, че навиците за хранене се оформят в ранна детска възраст в периода на първите две-три години. А от доброто и пълноценно функциониране на храносмилателната система зависи не само растежът и съзряването, но и състоянието на имунната система. Ето защо качеството на храната оказва изключително влияние върху това дали детето ще е здраво, или ще боледува.

Кои са най-честите грешки при храненето на децата, които родителите допускат:

1. Залитането по суперхраните

Социалните мрежи и форуми са пълни с всезнаещи майки, които словоохотливо и убедително налагат мнението си по въпросите за храненето на децата. Манията по здравословното хранене вкара в ежедневното меню и на възрастни, и на деца меню с екзотично звучащи храни като чия, киноа, спирулина, годжи бери, корен от мака, гхи, стевия, японски гъби и много други. Не оспорваме техните благотворен ефект върху организма, но прекаляването с тях определено не е най-добрият избор.

Противно на погрешните представи на тези майки, учените са категорични, че децата трябва да наблягат на традиционните продукти, които виреят по съответните географски ширини, които те живеят. Нашата ензимна и генетична система е програмирана за храните, които са консумирали нашите предци, които виреят по нашите земи, поясняват те.

2. Безглутенови храни

Заради модните тенденции в храненето доста майки решават да спестят на децата си и консумацията на храни, съдържащи глутен. Ако детето страда от безпричинно разтройство, газове и болки в корема, свръхактивност с липса на концентрация, да, може да се помисли за глутенова непоносимост и да се направят изследвания. Но да лишаваш детския организъм от жизнено необходими продукти като пшеница, ръж, овес, ечемик (съдържащи глутен) без основание, е пълна глупост! Изброените храни освен глутен съдържат и много ценни микроелементи и витамини, необходими за растежа и пълноценното развитие на детето.

3. Никакви мазнини

Една от най-грубите греши, които родителите правят, е да не дават на децата си храни, включващи в състава си мазнини. Лишаването на малките деца от обезмаслено мляко дори е доказано вредно! Мазнините са изключително полезни за растящия организъм (включително животинските), особено за мозъка и нервната система и хормоналния баланс. Разбира се, става въпрос за качествени мазнини – краве масло, зехтин и други растителни мазнини, но не и маргарин.

4. Полуфабрикати

Забързаното ежедневие е причина да залагаме все по-често на готови и полуготови храни от магазина. Но това не е оправдание. Да допуснеш обаче този начин на хранене при детето да се превърне в навик, е истинско престъпление! Този тип храни са пълни със захари, овкусители, консерванти, маргарин, оцветители и други химикали, които се използват за удължаване срока на годност на тези продукти. Не лишавайте децата от най-важното – домашно приготвената храна, позволяваща избор на продуктите и подходящ здравословен начин на готвене, съхраняващо полезните вещества.

5. "Зърнени" закуски

Не се подвеждайте от надписа "зърнени". Някои зърнени закуски дори заблуждават с наименованието си "пълнозърнести". В повечето случаи това са храни, пълни с много захари и лишени от каквито и да било ценни хранителни вещества и фибри. Затова, когато избирате зърнена закуска за детето си, винаги обръщайте внимание и следете върху етикета им за наличие на захар или всяко друго наименование, подсказващо за присъствието на захари от типа на високо фруктозен сироп. Ако видите подобни съставки, не купувайте. Достатъчно е да търсите зърнени закуски, в състава на които да фигурират три или повече грама протеин, както и фибри.

6. Сладките напитки

Тук спадат всички безалкохолни напитки без изключение – от газирани такива до натурални плодови сокове и пуншове. Особено популярните напоследък сред тийнейджърите спортни и енергизиращи напитки съдържат големи количества захар, кофеин и празни калории. Някои плодови сокове пък често пъти съдържат дори повече захари и ароматизатори, отколкото газираните напитки.

Четете още: 10-те най-вредни храни за детето ви