Автор
Woman.bg

8 бабини деветини за бременни, в които е време да повярвате

Сещате се за онези чудновати врели-некипели измишльотини, с които бабите толкова много обичат да заливат бременните жени. Причудливи разкази за илачи и баячки, за магии и поверия, за чародейства и заклинания. Предупреждения, напътствия и пророчества, вещаещи стряскащи събития, свързани с бъдещата рожба.

Колкото и странно и непонятно да звучат за повечето от нас, оказва се, че има защо старите хора да вярват толкова много в тях. Вижте...

1. Ако харесвате котките, бебето ви ще си навлече много врагове

Всъщност говорим за т.нар. токсоплазмоза. Именно тя е истинският враг на малчуганите, които израстват в компанията на мъркащите питомници. Става дума за бактерия, чийто носител са котките. Ето защо наистина е добре да ограничите комуникацията на децата с тези мили животинки. Ще постъпите още по-добре, ако направите това, докато сте бременна, за да избегнете риска от вътрематочна инфекция.

2. Ако седите на прага, зли духове ще отведат бебето ви

Обикновено една бременна жена не трябва да седи на прага или на друго течение. Всяка настинка или простудно заболяване понижава имунитета на бъдещата мака, а това може да навреди на здравословното състояние и на нейното дете.

3. Ако ядете червени плодове, бебето ще има розови бузи

Всички червени плодове и зеленчуци са силни алергени, въпреки че отношението към тяхната консумация варира. Според руската традиционна медицина бременните жени не трябва да ги ядат, докато западните лекари казват обратното. Все пак, преди да посегнете към който и да било червен плод, добре е първо да се осведомите до колко алергичен може да се окаже той за вас и вашето бебе.

4. Ако гледате страшни филми, бебето ще стане грозно

Хормоналните промени по време на бременността правят жената много чувствителна, а прекаленият стрес в такъв период може да доведе до сериозни нарушения на кръвния поток. Всякакви неща - от нещастие в семейството до уволнение, трудна бременност или преживяване на голям уплах, могат да се отразят зле на плода.

5. Ако седите с кръстосани крака, бебето ще бъде хилаво

Кръстосаните крака могат да причинят проблеми при кръвоснабдяването и да увеличат риска от разширени вени. Ето защо е по-добре да забравите за това положение по време на бременност и да използвате по-безопасни пози.

6. Ако спите по гръб, бебето може да се задуши

Заспиването по гръб, особено в последното тримесечие от бременността, не е никак добра идея. Тази поза поставя допълнителен натиск върху аортата и долната "вена кава" – кръвоносните съдове, които пренасят кръвта между сърцето и краката. Натискът върху тях може да забави кръвообращението в тялото и съответно - притока на кръв към плода. Освен това при легнало положение по гръб натежалата матка притиска червата, което може да доведе и до стомашно-чревни проблеми. Тази позиция затруднява и дишането. Ако бременната редовно спи в това положение, тя може да получи слабост, липса на кислород и замайване, докато бебето може да развие хипоксия.

7. Ако перете и простирате, бебето може да се заплете в пъпната връв

Като се замислите, има логика в това предупреждение. Навеждането и рязкото повдигане на ръцете след това може да се окаже опасно за бременността ви. Ако пък държите ръцете си дълго време нагоре, докато простирате, тонусът на матката може да се увеличи. Това от своя страна също може да доведе до сериозни проблеми.

8. Ако се къпете във ваната, силата на бебето ще бъде "измита"

Вземането на гореща вана и баня, особено в първото тримесечие от бременността, може да доведе до спонтанен аборт. Ето защо по-добрият вариант е бързият и не толкова горещ душ.

Четете още: 20 грешки, с които младите майки си тровят живота