Всички сме били деца някога – и точно тогава сме изградили навиците си, например да пием чай със захар, да мразим спорта и да закусваме със сандвичи.

Представяме ви няколко навика от детството, които съсипват фигурата на възрастния човек.

Варени и пържени картофи
Картофите са най-популярната гарнитура във всички страни и на всички континенти. И у нас родителите учат от малки децата да хапват картофи с месото. С напредване на възрастта става все по-трудно да се отървем от този навик, но това е необходимо. Проблемът дори не е в калориите – в 100 гр. картофи без мазнина има само 82 ккал. Не е много, нали? По-сериозният проблем е, че картофите са източник на лесно усвоими въглехидрати, които стимулират натрупването на мазнини. Затова е по-добре да ги заместите със салата или други зеленчуци.

Чай със захар

Една лъжичка захар, после втора, трета, целулит по бедрата, гънки по талията и още редица проблеми, за които като малки не сме се замисляли и които сега избягваме по всички възможни начини. В сладкия чай определено има нещо носталгично и приятно, но не забравяйте, че той е не само хубав спомен за вечерите у баба, но и допълнителни калории, които после ще трябва да изгаряте във фитнеса.


Десерти
За едно дете сладоледът или любимият бонбон след обяд е сериозен аргумент за изяждане на омразната супа. На зряла възраст обаче много добре знаем, че супата е вкусна и сама по себе си, а десертите трябва да се консумират умерено. Те съдържат лесно усвоими въглехидрати, които не само вредят на фигурата, но и предизвикват зависимост.



Сандвич с масло
Сандвичите по нищо не се отличават от всеобщо заклеймените бързи закуски. Въглехидрати, мазнини, холестерин – това съдържат те. Ако пък към филийката с масло добавите и резен кашкавал или салам, организмът ви ще изпита истински шок, поглъщайки този диетологически кошмар. Да, сандвичите засищат бързо и утоляват глада, но в дългосрочен план този тип храна ще доведе до обостяне на гастрита и напълняване.

Газирани напитки
Детският празник не е празник без газирани напитки. Всички малчугани обожават пенливите сладки лимонади в ярки цветове. Децата обаче не се замислят, че газираните напитки са пагубни за фигурата, зъбите и стомаха. Тези безалкохолни са пълни със захари, изкуствени подсладители, консерванти и ароматизатори и само вредят на организма, водейки често до затлъстяване.

Липса на зеленчуци в менюто
Като малки ни се струваше истинско изтезание да си изядем салатата, просълзявахме се при вида на броколи и се мръщихме на краставиците. Надяваме се сега хранителните ви навици да са се променили и зеленчуците да са част от ежедневното ви меню. Те са незаменим източник на витамини, микроелементи и антиоксиданти. При това не само не вредят на фигурата, но и спомагат прочистването на организма.

Твърде малко движение
Който не се е скатавал на часовете по физическо, той не е бил ученик. Че има ли нещо по-приятно от това да си седиш на пейката, гледайки как съучениците ти се потят като грешни дяволи? Но ако поради младост и неопитност като деца сме смятали спорта за наказание, то като възрастни сме готови да платим луди пари за карта за най-добрия фитнес, само и само за да се поизпотим на уредите.

Безразборно хранене
Супа, бонбон, чипс, кюфте, малко зеленчуци и за финал шоколадче. Опитайте се да си спомните как сте се хранили като малки и се ужасете от хаотичното си меню. Днес различни популярни понятия като детокс, макробиотика, смути и веганство все повече убиват у хората желанието да нагъват безразборно, каквото видят. Ставаме все по-претенциозни и в крайна сметка постигаме идеална форма – стройни крака, стегнато дупе, плоско коремче. Всичко това е резултат от редовното спортуване и разбира се от правилното хранене.