Автор
Woman.bg

Абортът - какви са възможните усложнения след аборт. 2 част

Абортът е винаги стрес за организма, който е свързан не само с психологическите преживявания, но и с резките, изкуствено предизвикани хормонални нарушения.

Освен това, тази намеса отвън не може да бъде абсолютно стерилна.

За съжаление, в някои случаи антибиотиците, предписани след развитието на инфекциозни усложнения, не дават положителен резултат.

Други усложнения

Друго тежко усложнение от аборта е маточното кръвотечение. При всяка 7 жена, починала поради аборт, причината за леталния изход е именно това.

По време на бременност матката се увеличава, става тежка и масивна за сметка на нарастването на мускулните стени.

Количеството и размерът на съдовете се увеличава заедно с матката. Тези изменения са предвидени от природата за нормалния растеж и развитие на плода, намиращ се в нея.

Абортът, направен по хирургичен път, на практика е механично отстраняване на плода и неговите обвивки от матката с помощта на специални инструменти, "остри" и създаващи отрицателно налягане в нейната кухина.

Емболия

Друго опасно усложнение е емболията. В "зеещия" съд може да попадне въздух, а на по-късен етап от бременността и в околоплодните води, които с кръвта могат да проникнат във всеки орган на женския организъм.

Това може да доведе до механично запушване на кръвоносен съд в жизнено важен орган, което за броени минути води до смърт.

Профилактика

Съществуват различни начини за профилактика и спиране на възникналото маточно кръвотечение. Понякога е достатъчно просто физическо въздействие върху матката (поставяне на лед върху долната част на корема), но по-често гинеколозите прибягват до лекарства, които предизвикват съкращаването на матката и механически стесняват кръвотечащите съдове.

За възникване на кръвотечението играят роля и други фактори, които се отчитат от гинеколозите още преди операцията.

Рискът от развитието на това усложнение е повишен при жените с нарушения в съсирването на кръвта.

Други не по-малко предразполагащи фактори са наличието на предходни аборти, кюртаж на матката или заболявания на вътрешните органи на жената.

В практиката на всеки гинеколог има не един случай, когато напълно здрава жена, направила изкуствено прекъсване на бременността, е загубила своя единствен шанс да стане майка.

Източник: zdrave.bg