Ако имате дете левичар, сте щастлива майка: 5 качества, които го правят гений

Знаете ли, че всяко седмо бебе на планетата се ражда левичар. И всяко едно от тях, с течение на времето, се изправя пред нелекото предизвикателство да се научи да живее в света на десничарите.

Какво трябва да знаят родителите на децата левичари, за да помогнат на мъничето си да се адаптира по-лесно?

Ако забележите, че 3-годишно дете държи лъжица с лявата си дръжка, това не означава, че ще бъде левичар. На тази възраст бебетата все още активно използват двете си ръце. Сред експерти дори съществува мнение, че мозъкът на децата е толкова гъвкав на възприятия, че детето с лекота може да се научи да пише еднакво добре и с двете си ръце. Специалистите поясняват още, че децата развиват дясната си ръка, следвайки модела на родителите си.

След 4-5-годишна възраст, наблюдавайки детето, вече можете да направите първите заключения. Ако установите, че малчуганът ви се чувства по-добре, служейки си с лявата ръка, няма място за притеснение. Това означава, че вие имате едно уникално човече у дома, с редица качества и предимства, отличаващи го от връстниците му десничари.


Каква е разликата между левичарите и десничарите

Доскоро преобладаващото мнение в науката беше, че това, което отличава левичарите от десничарите, са психологическите особености на първите, дължащи се на доминиращото развитие при левичарите на дясното мозъчно полукълбо. Известно е, че то е отговорно за получаването и обработката на невербалната информация, образното възприятие, интуицията и музикалните способности. Лявото полукълбо пък, обратно, то е по-развито при десничарите, отговаря за логиката, анализа, разбирането, запаметяването, възпроизвеждането на устна и писмена реч, математическото мислене, контрола върху движението на тялото.

Съвременните изследвания обаче не са толкова категорични по този въпрос. Според тях различия между левичари и десничари съществуват, но те са силно преувеличени и засягат по-скоро сферата на емоционалните възприятия.


И така, нека да видим какво могат децата левичари по-добре от другите...

- Децата на дясното полукълбо, както още наричат малчуганите левичари, са по-чувствителни и интуитивни. Те изпреварват връстниците си в своето емоционално развитие и по-лесно се адаптират към новите условия.

- Информацията, влизаща в мозъка им, се възприема от тях образно, асоциативно, което прави мисленето им по-нестандартно. Такива деца имат богата фантазия и креативни качества. На тях се отдават дисциплини с творческа насоченост от сферата на науката и изкуството.

- Децата левичари умеят да намират неочаквано и оригинално решение за излизане от даден проблем или екстремна ситуация. В бъдеще този вроден механизъм ще им помага в бързото намиране на изход от професионални или житейски проблеми.

- Децата левичари в сравнение с останалите си връстници имат по-голям речников запас от думи и познания за света. Техните речеви функции обаче не се развиват на етапи, както в случая е при децата десничари. Левичарите могат да започнат да говорят по-късно, но с цели изречения и интонация като тази при възрастните.

- Детето левичар е надарено и със способността да контролира действията си, да ги променя в правилната посока, ако почувства, че някъде греши. Но родителите и учителите трябва да му помагат, защото, приспособявайки се към определени изисквания, то изразходва много повече енергия, изморява се по-лесно и това го заплашва от преумора.

Левичари са били Леонардо да Винчи, Наполеон Бонапарт, Ото Бисмарк, Уинстън Чърчил, Лев Толстой, Алберт Айнщайн, Фредерик Шопен, Исак Нютон, Хенри Форд, Бил Гейтс, Гари Каспаров, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Пабло Пикасо и много други известни учени, политици, художници и музиканти.

Четете още: 19 звезди, за които нямате представа, че са левичари