Родителите не трябва да дават алкохол на децата, преди да са навършили 15 години. А ако в по-късна възраст все пак го правят, то спиртните напитки трябва да са в минимални количества, твърди БГНЕС.

Според британски лекари ограничаването на алкохола в ранна детска възраст е най-здравословното нещо за малчуганите.

Според локалната статистика, във Великобритания половин милион деца между 11 и 15 години са се напивали през последните 4 седмици.

Консумацията на алкохол, особено в ранна детска възраст, и липсата на родителски контрол излагат децата на риск.

Тийнейджърите на възраст между 15 и 17 години могат да консумират алкохол само по изключение, и то не повече от веднъж седмично.

Родителският контрол е абсолютно задължителен, както върху качеството, така и върху количеството на изпитото.

Критики заслужават и родителите, които често си пийват, тъй като децата ги приемат като модел за подражание.

Ако те стават свидетели на употреба и злоупотреба с алкохол вкъщи, те приемат консумацията му като напълно приемливо социално поведение.

Консумацията на спиртни напитки в тийнейджърските години може да доведе до забавяне в развитието на детското тяло, до проблеми с говора, координацията и много други.

В България също все повече се засилва впечатлението, че хлапетата твърде от рано започват да опитват различни алкохолни напитки.

И, въпреки забраната за продажба на алкохол на лица под 18 години, доста често ставаме свидетели на безнаказани нарушения на този закон.