Автор
Антония Михайлова

Ани Владимирова: Няма по-голямо щастие от децата!

Тя е чаровна, умна и винаги усмихната. Зад гърба си има две висши образования - “Психология” и “Педагогика”, с втора специалност „История”. Има над 10-годишна практика в областта на практическата психология. По времето, когато работи като детски психолог, създава авторската си програма за промоция на психично здраве при деца 6 - 11 г., по която и в момента се работи в някои софийски училища. Автор е на системи от тестове за различни професионални умения, тренинги за развитие на комуникативни умения и решаване на конфликти.Тя е един от най-търсените фирмени психолози, но е по-известна като “психоложката на звездите”.

Ани Владимирова беше един от специалистите, поканени да представят своите гледни точки на демографския проблем у нас по време на първата лекция на кампанията „Направи го сега – ДНК на бъдещето“, която се проведе на 18 април, в аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград. Инициативата има за цел да насърчи всички млади хора в репродуктивна възраст, които, по една или друга причина, все още отлагат голямото събитие.



Ето какво ни сподели Ани относно проблемите на семейните двойки у нас през призмата на собствения си дългогодишен опит като психолог:

Защо се съгласихте да участвате в кампанията „Направи го сега – ДНК на бъдещето“?

Аз съм историк и съм видяла много примери на велики цивилизации, които са изчезнали, на народи, които са били невероятни, но от тях няма и помен. Не ми се иска това да се случва с нашия народ, на нашата земя. Иска ми се моите деца да живеят редом до българи и да се гордеят с корените си.

Как един психолог помага на жените, при които мисълта за бебе извиква страх?

Всъщност зад всеки страх се крият конкретни причини. Дали те са фамилни, дали са личностни, или социални, трябва да се намери причината и да се реши проблема.



В кабинета ви идват много семейни двойки? Какви са проблемите, които те най-често споделят?

Проблемите са от най-различен характер. Някои двойки идват заради проблем в личностните си отношения – ревност, изневяра, недоверие, други двойки идват заради проблеми с децата си, които са в най-проблемната си възраст - тийнейджърската. Наблюдава се обаче тенденция към спад във възрастта на тези деца, което също е една от кризите в семейството. А някои двойки идват при мен заради проблем с роднините. Уви, българското семейство, колкото и да е изолирано, си има сериозни проблеми с родата (смее се).

Има ли най-добър момент за дете и ако да – кой е той?

Има, разбира се, природата го е измислила много отдавна – моментът, в който има любов. Това е най-сигурният симптом, че двама души имат шанса да създадат дете – любовта като такава е точно заради това да ти даде този знак.


Защо според вас все повече двойки отлагат сюблимния момент за един по-късен етап от съвместния си живот?

Причините отново могат да бъдат многобройни. Една от тях е, че много от двойките нямат емоционална и личностна зрялост да живеят заедно. Друга – нямат финансова и социална сигурност да го направят. Третата е, че нямат подкрепа и близки, на които да се опрат. Всъщност отчуждението и самотата в градския вариант живот са много силно изразени. За щастие в малките населени места не е така. Там хората имат смелостта да живеят заедно и още имат традиции за близост.

Ако трябва да убедите една млада двойка, че е по-добре да не отлагат голямото събитие във времето, а да го направят сега, какво бихте им казали?

Ще ѝ покажа снимките с моите деца. Нищо повече не мога да ѝ кажа. И щастието да сме заедно! Няма по-голямо щастие от децата!

Четете още: ДНК организира отворени лекции в най-големите университети в България