Автор
Woman.bg

Антидепресанти през бременността? По-добре не

Бременните жени, които пият антидепресанти, са изложени на 68% по-висок риск да изгубят плода си, установиха канадски учени, цитирани от БГНЕС.

Специалистите от Университета в Монреал изследвали 5 124 жени от провинция Квебек, които били изгубили плода си след 20 седмици бременност.

Оказало се, че голяма част от тях взимали антидепресанти по време на този период, а 2 от медикаментите били особено опасни и въс всички случаи, в които били използвани, плодът бил изгубен.

Изчислено е, че депресията се проявява при 15% от бременните, като по този начин се обяснява популярността на антидепресантите сред жените, които очакват дете.

Според официалните данни в Канада 3,7% от бременните приемат антидепресанти през определен период от 9-те месеца, но експерти твърдят, че реалният процент е в пъти по-висок.

У нас такъв тип медикаменти се изписват изключително рядко, но лични лекари са на мнение, че това скоро ще се промени. За това хората трябва да бъдат информирани за възможните последици от приемането им, особено по време на бременност.