Един от най-важните периоди в живота на една жена е бременността.

В това време протичат множество генерални проблеми в женския организъм, често се появява психически дискомфорт, вялост, токсикоза, болки в гърба, запек, разширени вени, отекли крака, безсъние.

Описаните проблеми, могат да се разрешат с помощта на ароматерапията.

Трябва обаче много да внимавате с прилагането на каквито и да било терапии по време на бременността, защото се налага да пазите двама – вас и бебето.

Затова всяко лечение трябва да е назначено от лекар, който следи състоянието ви.

Тъй като не са изучени всички рискове от употребата на ефирни масла върху организма на бъдещата майка, категорично се забранява употребата на пелин, седефче, водна мента, див пелин, туята, исопа, салвията, лекарствената лавандула.

Ако имате проблеми с повръщане и повдигане, си направете студен компрес на челото с вода и капка ефирно лавандулово масло. После си сложете топъл компрес пак с лавандулово масло на гръдния кош.

Много често, за да се избавите от усещане за повръщане, е необходимо само да вдишате аромат на лютива мента или да изпиете чаша чай с мед.Лавандуловото и ментово масло са идеално средство и за главоболие.

При първите следи от главоболие трябва само да капнете по капка неразтворено масло от лавандула или пък си полегнете на дивана в тъмна стая и сложете студен компрес на челото си с лютива мента.

За премахване на неприятни миризми винаги слагайте по едно пакетче носна кърпичка с капнато масло от лавандула на нея. Когато започнат признаците на гадене, поднесете кърпичката към носа си и вдишайте дълбоко аромата на ефирните масла. Ако изпитате нужда вдишайте няколко пъти.

Разбира се, някои аромати могат да предизвикат отвращение у бъдещите майки, защото чувствителността е особено изострена у една бременна жена. Други аромати пък може да предизвикат успокояващо действие.

Ако искате домът ви да е винаги уютен, трябва само да използвате дифузор за аромати или пък да сложите няколко капки от поносимото ви масло във вазата с цветя, във водата. Добавеното масло постепенно ще се изпари и ще остане само приятния аромат във въздуха.

Дифузера работи на принципа на действието на свещта или електрическата лампа. Загряването на маслото, предизвиква ускореното му изпаряване и разпространяването на молекулите на маслото във въздуха. По този начин ароматът по-бързо изпълва помещението.

Ако разпръснете пък ефирни масла в домът ви, които имат антисептичен ефект, това ще прочисти пространството от вредни микроорганизми и бактерии, които се разпространяват по въздушно-капков път.

По време на бременността, не бива да правите повече от една процедура на ден с ефирни масла.

Ако пък е необходимо да правите повече от една процедура, използвайте минимално количество ефирно масло. Важно е да знаете, че трябва организма ви да си почива от маслата не по-рядко от веднъж на две седмици.

Източник: mamita-bg.com