Аз съм мързелива майка

21 януари 2016 | 12:13
11509
23
23

Аз съм мързелива майка. Освен това и егоистична и безгрижна. Искате ли да знаете защо? Защото искам децата ми да бъдат самостоятелни, инициативни и отговорни.

Работейки в детска градина, наблюдавах немалко случаи на прекомерни родителски грижи. Най-запомнящ се беше случаят на тригодишния Славчо. Майка му смяташе, че той трябва винаги всичко да си изяжда, защото иначе ще заслабне. Не знам как го бяха хранили вкъщи, но при нас той попадна с видимо нарушение на апетита. Той механично дъвчеше и гълташе всичко, което му даваха. При това трябваше да бъде хранен с лъжичка, защото "още не умее да яде самичък!". Първия ден го храних аз. Не видях никакви емоции на лицето му - поднасям лъжицата, а той отваря уста, дъвче и гълта.

Питам го "Харесва ли ти кашата?" - "Не".

При това пак отваря уста, дъвче и гълта.

"Искаш ли още?", поднасям аз отново лъжицата. "Не", казва той, но пак дъвче и гълта. "Ако не ти харесва, не яж!".

Очите на Славчо станаха кръгли от учудване. Той не знаеше, че може да постъпи така.

Поначало Славчо се наслаждаваше на даденото му право да отказва храна и пиеше само компот. После започна да яде с добавка това, което му харесва, и да избутва чинията с омразните му ястия. Така започна да избира самостоятелно. А по-късно спряхме да го храним с лъжичка, защото храната е естествена потребност. Едно гладно дете може да се нахрани и само.

Аз съм мързелива майка. Мързеше ме да храня дълго децата си с лъжичка. На възраст една годинка им връчвах лъжицата и сядах да се храня до тях. На годинка и половина те вече ползваха вилица.

Още една естествена потребност е ходенето по нужда. Славчо правеше това в гащите. Майка му ни каза да го водим до тоалетна на всеки два часа. "Аз вкъщи го слагам да седне на гърнето и го държа, докато не си свърши всичките работи". Заради това в детската градина това вече голямо дете очакваше някой да го води до тоалетна. Не успяваше да дочака това, напишкваше се в гащите и дори не се досещаше да ги свали или да помоли за помощ. След една седмица проблемът беше решен.

"Искам да пишкам!", гордо съобщаваше Славчо пред групата, насочвайки се към тоалетната чиния.

Аз съм мързелива майка. През уикендите обичам да спя до късно. Една събота се събудих към 11. Синът ми на 2 годинки и половина гледаше анимация и дъвчеше бисквита. Беше си включил сам телевизора, сам беше намерил диска. А по-големият, на 8 години, вече не беше вкъщи. Още предната вечер беше помолил за разрешение да отиде със свой приятел и родителите му на кино. Аз му казах, че ме мързи да ставам толкова рано. Ако иска да отиде на кино, нека сам си навие будилника и си приготви дрехите. И да видиш ти, не се е успал... Разбира се аз също си навих алармата на телефона и слушах внимателно как той се облича и затваря вратата, чаках да получа СМС от майката на приятеля му. Но за детето всичко това остана зад кадър.

Освен това ме мързи да преглеждам училищната чанта, раницата за джудо, да суша банските му след басейн и да му помагам с ученето (и той впрочем не пада дори до тройки). Мързи ме също така да изнасям боклука, защото синът ми го изхвърля на път за училище.

Освен това имам нахалството да го помоля да ми направи чай и да ми го донесе до компютъра. Подозирам, че с всяка година ще ставам все по-мързелива.

Но когато на гости идва баба, децата по чуден начин се преобразяват. Големият веднага забравя, че умее да учи, да си притопля обяда и да си стяга раницата сам. Изведнъж започва да го е страх да заспива сам в стаята - иска баба да е до него! А баба не е мързелива.

Децата са несамостоятелни, само ако това е изгодно на възрастните.

Автор: Анна Бикова

*снимките към статията не са реално съответстващите на историята

Още по темата

Коментари

23
  22 януари 2016 | 20:19 отговор
 

И аз да дам конкретен пример. Моя позната възпитаваше децата си много сурово, да бъдели самостоятелни и да не се "лигавят". Чистеха сами луксозния апартамент, учеха сами, "принасяха" на майка си кафето, правеха всичко, което тя им заповядаше.Да, тя заповядваше, крещеше им, третираше ги като свои вещи, отглеждаше ги сама, но с щедра финансова помощ. Луксозен живот, луксозни почивки, луксозни тоалети. Но нямаше майчина топлина, прегръдка, споделяне, разбиране. Голямото дете бе изгонено от къщи след разрив в отношенията. Другите страдат, че са откъснати от баби, дядовци, растат и не се знае как и при тях ще се развият нещата. Майката не е работила и един ден, но спи до обяд като описаната "мързелива" майка. Държи децата да не общуват с роднините си, за да нямат никакви опорни точки, освен самата нея- едноличен и пълен господар на душите им. Така, тези деца са супер самостоятелни, растящи при тежък психически тормоз. Няма да ви казвам какво се случи с голямото дете, каквото и да предположите, ще е вярно. В тази статия нищо не се казва за връзката на майката с децата, за това какво и как чувства тя. И аз поздравявам коментар № 19, никой не е казал повече от него с толкова малко думи. Защото каква полза децата да са самостоятелни, ако са подтиснати, трупат гняв и растат с чувството, че са боклуци? Едно дете, което се чувства обичано и ценно, знае как да се погрижи за себе си и другите в живота си на възрастен. Благодарение на коментиращи като №19 отварям и чета този сайт, статиите не винаги са на ниво, но предизвикват реакциите на такива стойностни читатели.

 
22 Хмм..
  22 януари 2016 | 18:07 отговор
 

Не ми харесва статията, но може би защото не са ме възпитавали по този начин, както е описано в статията. Аз съм точно противопаложност на децата в тази статия. За щастие имам родители със доста доходен бизнес и винаги съм получавала всичко, което искам, НО това не ме е направило глезла. Никога не са ми отказвали нещо, но са ме научили да бъда самостоятелна. Те са ме възпитали да бъда отговорна,добронамерена и да помагам на хората, както и да отглеждам всяко живо същество ( независимо дете, куче, котка и т.н ) с любов и да го обгрижвам, но в същото време и да го науча да бъде благодарен и възпитан. Така се отнасям и аз с хората. С родителите ми си говорим на всяка тема, смеем се заедно и си имаме доверие, защото разговорите са най-важни в едно възпитание. Те са ми били пример в живота и аз се радвам, че не са били от "мързеливите" родители. Още на 18 години и 5 месеца заживях сама и влязох с почти максимален бал дентална медицина без връзки, без плащания и други "тъмни" методи. А от 20 годишна възраст си плащах сметките сама и се издържах сама. Да, в апартамент, който е купен от родителите ми, но всичко останало си пращах сама. Те може да разполагат с хиляди, но са ме научили на важните неща,като че образуванието е най-важно и че ти е най-сладко, когато със собствен труд постигаш много. Когато завърших си отворих кабинет на КРЕДИТ,въпреки че имах възможност да взема пари от родителите си. Сама изплатих кредита за 3 години. Вече си купих собствен апартамент и дори помагам в уикенда в бизнеса на родителите ми. Да, гордея се с всимко това, защото много често хората бъркат думата "глезен". Аз съв от този тип задоволени с всичко деца,които са ги научили на ценности и уважение, а родителите ми в детството ми са били винаги до мен. Майка ми е най-добрата ми приятелка, а с баща ми се чувствам като принцеса. Аз НЕ одобрявам тези "мързеливи" майки, защото се губи връзката родител- дете.

 
21
  22 януари 2016 | 11:33 отговор
 

поздравления за коментар 19! и за съжаление обществото е изключително болно, а малкият процент хора, които го осъзнават и успяват да се задържат адекватни, не могат да помогнат на тълпата психично болни :(

 
20
  22 януари 2016 | 08:16 отговор
 

 
19
  22 януари 2016 | 03:40 отговор
 

Добре е децата да се учат на самостоятелност. За мен абзацът с баба е показателен, че децата имат емоционална нужда да бъдат и поглезени от време на време, да се отпуснат и да релаксират от постоянното напрежение да бъдат самостоятелни. Впрочем всеки възрастен има такива нужди и в това няма нищо лошо. Психичното здраве е най-важното нещо за всяка възраст и чувството, че си обичан и ценен е най-висша цел на всяко възпитание.

 
18
  21 януари 2016 | 23:53 отговор
 

У нас майките-орлици са доста често срещани и не учат децата на самостоятелност. Статията ми допада

 
17
  21 януари 2016 | 20:11 отговор
 

Статията не е станала атрактивна, по-скоро дразни със самохвалство. Видите ли, авторката разрешила всички проблеми, които другите майки не могли.На кого ли ми напомня...

 
16 :))
  21 януари 2016 | 17:38 отговор
 

Анна вече е Бикова(сигурно се е омъжила за гаджето-рогоносец:) До 9-всички вие обиждате и хейтвате когато не ви изнася или харесва нещо или някой/я:)

 
15
  21 януари 2016 | 17:35 отговор
 

според мен изразът "мързелива майка" е избран, за да направи по-атрактивна статията... дори не мога да си представя, че има наистина мързеливи майки...:) родителите са пример за поведение за децата си и това не е изтъркано клише - те са първите хора, от които децата се научават на навици за общуване, държане, начин на изразяване, от тях научават да се смеят, да говорят, изграждат хранителни навици, абе изобщо подражават във всичко и попиват начина им на живот... и ако искаш да го възпиташ да бъде мързелив и глупав (защото "тези мърди успяват в живота"), то тогава добре... а иначе родителите трябва да се учат да живеят с децата си, защото за разлика от другите ти познати, не можеш да се откажеш от детето си, да му затръшнеш вратата или да му кажеш сбогом! :))

 
14 Йоана
  21 януари 2016 | 17:01 отговор
 

Интересен метод на възпитание. Учи децата да бъдат самостоятелни и оправни в живота. НО аз мисля, че това е малко прекалено, тъй като се губи връзката родител-дете. Уилфред Бион е развил много интересна теория за привързаността на детето към майката и как чрез задоволяването на нуждите му от майката и преобразуване на негативните емоции, в такива които могат да бъдат овладяни от самото дете, което основоположно за неговото добро и правилно развитие. Във въпросната ситуация това изглежда, че липсва. Всичко това, разбира се, е мое лично мнение и с него по никакъв начин не подлагам под въпрос възпитанието на децата.

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.