Автор
Весела Георгиева

Бебе с рядко генетично заболяване бе подкрепено от стотици хиляди в социалните мрежи (видео)

В света 1 на всеки 2000 души се ражда с рядко генетично заболяване. Такъв е случаят и с дъщеричката на Кортни и Гавин. Малката Сътън се ражда с проблем на горната устна, но родителите ѝ не губят надежда, напротив, споделят всичко в социалните мрежи и получават невероятна подкрепа.

В 20-ата седмица от бременността лекарят, който прави ултразвук, разкрива, че бебето има т.нар. "заешка устна". Когато Гарднър получава новината, изпада в истински шок.

"Последната част, която направиха, беше ултразвукът на лицето ѝ и тогава специалистът каза: "О, тя наистина има цепнатина на устната.“ Спомням си, че бях напълно заслепена и шокирана от това, защото дори не беше на радара ми възможност, в която това може да се случи“, разказва Кортни.

Подобни деформации са доста редки. Засягат 1600 бебета и се случват, когато устните или устата на бебето не се развият нормално по време на бременността. Могат да се дължат на различни фактори като храна или лекарства, които майката е приемала по време на бременността, но също така могат да бъдат и генетични.

Семейството вече има един син, но тогава не са направили специална бебешка фотосесия. Когато се ражда второто им дете, Кортни решава да запечата всеки миг. Шанън Мортън е фотографът, който прави снимките. Кортни ги споделя в социалните мрежи и кадрите получават невероятна популярност - за няколко дни събират повече от 750 000 харесвания.

Кортни казва, че всички коментари за дъщеря са били много окуражаващи. Семейството дори решава да си направи страница във фейсбук - My Cleft Cutie, за да помогнат на други родители, които преминават през подобна диагноза с дечицата си.

"Моята малка принцеса се роди с двустранна цепнатина. За щастие, небцето ѝ беше непокътнато. Аз и татко ѝ я уверяваме всеки ден, че тя е най-красивото момиче на света и нейната личност е невероятна“, коментира майка под фейсбук публикацията.

Очаква се малкото момиченце да премине през серия от операции, но освен пластичните интервенции, ще се наложи и работа с логопед.

Малката Сътън със сигурност ще порасне щастливо дете, убедени са родителите. В момента тя е социална, жизнена и много обичана, включително от по-големия си брат.

Подобна бе ситуацията с дъщеричката на известния като танцуващия милионер - Джанлука Ваки. Неговата дъщеричка, родена от Шарън Фонсека, също бе със заешка уста. Момиченцето претърпя няколко операции, за които Джанлука споделяше в профила си в Инстаграм. Сега вече малката принцеса на тате е доста по-добре.

Със сигурност подобни заболявания са доста стресови за родителите. Но те трябва да вярват, че решение може да бъде намерено. А обществото трябва да бъде съпричастно и да даде подкрепата си за тези деца.