Бебета плачели още в утробата

03 декември 2009 | 13:19
2757
0
0

Американски учени регистрираха у плода в майчината утроба мимика, приличаща на плач.

Доцент Джанийн Джинграс от педиатричното отделение на „Каролинския медицински център" в Шарлът, Северна Каролина, за пръв път е заснела въпросното явление по време на ултразвуково изследване.

На записът ясно се вижда как плодът смръщва личице, сбръчква вежди, а бузите му започват да се тресат.

След това започва тежко да вдишва и издишва, закрива очи и започва да преглъща с мъка - с две думи, държи се така, сякаш плаче.

Както пише изследователката в специализираното издание „Archives of Disease in Childhood Fetal and Neonatal Edition", лицевата мимика, съответстваща на състоянието на плач, била регистрирана у 10 плода след 7-ия месец от развитието.

При това съвсем случайно, по време на изследвания за последствията от пушенето и употребата на наркотици по време на бременността.

Неродените бебета "плачели" независимо от въздействието на тези вещества. Неонатологът уточнява, че въпросната лицева реакция била предизвиквана и при безвредни виброакустични въздействия върху плода.

"Тази лицева мимика прекрасно демонстрира процеса на неврофизиологично развитие на детето и се явява важно откритие, което още веднъж потвърждава концепцията, че плодът може да изпитва чувства и има емоционална памет след 5-ия месец от бременността, което е доказано при предишни изследвания", коментира професорът по неонатална медицина към Католическия университет в Рим, д-р Джузепе Нойя.

Досега у човешкия плод са били наблюдавани 4 поведенчески състояния, които се наблюдават и при новородените - активно събуждане, спокойно събуждане, бодърстване и спокоен сън (предполага се, че в това състояние, плодът дори сънува, тъй като са регистрирани бързи движения на очите му, типични за фазата на съновиденията).

Състояние на плач досега обаче не е било документирано.

"Това, че плода има развита чувствителност още преди раждането, е известно отдавна. Той слуша музика и я разпознава след раждането. Реагира на външните шумове и на шумовете в майчиния организъм, като сърцебиенето, например.

Плодът има и чувство за равновесие и се движи в зависимост от движенията на майката. Новото в американското изследване са промените в емоционалното състояние, свързани с недоволство и безпокойство.

Може ли на тази основа да се каже, че той плаче? Ако колегите са видели и сълзи, то тогава - да", коментира не без чувство за хумор директорът на отделението по неонатология на Университета в Павия, Джорджио Рондини.

 

 

Източник: zamamma.com

Коментари

Добави Коментар

Най-четени